fbpx

Artrita Reumatoida (RA) si disbioza microbiomului intestinal

Artrita Reumatoida (RA) si disbioza microbiomului intestinal

Artrita reumatoidă (RA) este o boală cronică autoimună care afectează în principal articulațiile. Infecția microbiană este considerată un inductor crucial al RA. Modificările în compoziția bacteriilor intestinale la indivizii cu RA preclinic și stabilit sugerează un rol vital al microbiotei intestinale în disfuncția imunitară caracteristică RA.
Disbioza liniilor bacteriene specifice și modificările metabolismului microbiotei intestinale au condus la modificări ale profilului imunitar al gazdei care contribuie la RA. S-a propus că mecanismul prin care dezechilibrul microbiotei intestinale duce la RA poate fi legat de reglarea funcției imune de către metaboliții produși de bacterii intestinale.
Numeroase studii au evidențiat un rol critic al microbiotei intestinale în patogeneza RA, prin mecanisme care includ în principal producția de metaboliți proinflamatori, afectarea barierei mucoasei intestinale și mimica moleculară a autoantigenelor.

Disfuncția barierei intestinale
Bariera mucoasei intestinale, formată și menținută de epiteliul intestinal, servește la izolarea substanțelor nocive din lumenul intestinal și la prevenirea invaziei antigenelor patogeni. Integritatea intestinală este afectată la pacienții cu RA, ceea ce duce la translocarea microbilor peste bariera intestinală în țesutul intestinal și chiar la circulație.

Reglarea directă a microbiotei intestinale
Probioticele, definite ca „microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă un beneficiu pentru sănătate gazdei”, pot reduce abundența bacteriilor patogene concurând pentru locurile de nutriție și colonizare. În același timp, probioticele pot atenua simptomele RA prin producerea de antibiotice și întărirea barierei intestinale, cu modularea benefică a funcției imunitare. Studiile efectuate la șobolani cu artrită indusă de adjuvant (AIA) au arătat că administrarea orală de L. casei sau L. acidophilus a redus inflamația artritică, formarea pannusului și distrugerea cartilajului. Mai recent, s-a raportat că administrarea de L. casei la șobolanii AIA a suprimat în mod semnificativ artrita și a protejat împotriva pierderii osoase prin reducerea disbiozei microbiotei intestinale .
Pe lângă medicamentele terapeutice, nutrienții afectează, de asemenea, compoziția și funcția microbiotei intestinale și, prin urmare, pot avea un impact important asupra prevenirii și tratamentului PR. Fibrele alimentare, abundente în dietele vegetariene, pot îmbunătăți compoziția microbiotei intestinale la pacienții cu PR și pot reduce durerile articulare. Reducerea aportului de carbohidrați poate ajuta la îmbunătățirea echilibrului florei intestinale și al funcției imunitare. Acizii grași polinesaturați omega-3 pot ajuta la menținerea integrității barierei intestinale și pot interacționa cu celulele imune ale gazdei. S-a demonstrat că un raport scăzut de acizi grași omega-3/omega-6 promovează inflamația, crescând riscul de PR. Aportul crescut de sodiu poate crește, de asemenea, riscul de RA .
Studiile au confirmat că o dietă bogată în sare poate duce la disbioza microbiotei intestinale, care promovează starea microinflamatoare și procesele autoimune.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău! Comanda acum testul de microbiota CSBN Mycrobiota.