fbpx

Complicații IBD și IBS

Complicații IBD și IBS

Atât IBS, cât și IBD pot duce la complicații, mai ales dacă nu sunt tratate. Aceste afecțiuni afectează nu numai sistemul digestiv, ci și sănătatea mintală.

Complicații IBS. Dacă este lăsat netratat, IBS poate duce la o calitate mai scăzută a vieții. Este posibil să pierdeți zile de muncă și să vă simțiți reticenți în a vă angaja în activități de teamă că durerea sau efectele secundare jenante ar putea apărea într-un moment nepotrivit.

IBS poate implica alte complicații, cum ar fi:
diaree cronică, care uneori este un simptom al IBS și poate duce la hemoroizi
mișcări frecvente ale intestinului sau crampe care pot perturba activitățile zilnice
tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea
Complicații IBD. Simptomele IBD pot escalada la afecțiuni care necesită asistență medicală. Colita ulceroasă și boala Crohn, cele două forme principale de IBD, au complicații potențiale diferite. Aceste complicații pot apărea rapid. Dacă o fac, va trebui să solicitați imediat ajutor medical.
Pentru colita ulceroasă, complicațiile pot include
un intestin perforat, în care inflamația cronică creează o gaură în intestin
mărirea rapidă a colonului, care se numește megacolon toxic
diaree severă
sângerare rectală și durere
Complicațiile bolii Crohn pot include:
abcese
stricturi sau blocaje intestinale
intestin perforat
fistule, conexiuni anormale care se dezvoltă între țesuturi sau părți ale corpului și care trebuie gestionate pentru o potențială infecție
malabsorbția alimentelor, ducând la malnutriție
Complicațiile IBD se pot dezvolta și în afara tractului gastrointestinal. De exemplu, tulburările se pot dezvolta în alte părți ale corpului, cum ar fi pielea, rinichii sau articulațiile.
Variante de tratament pentru IBS și IBD. Tratamentele pentru IBS și IBD variază în funcție de severitate. În timp ce IBS răspunde adesea bine la schimbările stilului de viață și evitând factorii declanșatori, tratamentul IBD este de obicei mai complex.
IBS poate fi tratat cu anumite medicamente, cum ar fi antispastice intestinale, cum ar fi hiosciamina (Levsin) sau diciclomina (Bentyl).
Modificările dietetice și ale stilului de viață care par să ajute cel mai mult includ:
evitarea alimentelor prajite si grase si a bauturilor cu cofeina
practici de relaxare, cum ar fi meditația și yoga
psihoterapie pentru a vă ajuta să vă reduceți stresul general
pernă de încălzire pentru a ameliora crampele și durerea
acupunctura
remedii pe bază de plante, cum ar fi ceaiul de mușețel
probiotice
IBD
Tratamentul IBD depinde de forma diagnosticată. Scopul principal este tratarea și prevenirea inflamației care, în timp, pot afecta intestinele. Opțiunile comune de tratament pentru IBD pot include:
corticosteroizi
Medicamente 5-ASA (aminosalicilați)
imunomodulatoare
biologice
interventie chirurgicala
modificări alimentare care evită alimentele declanșatoare
Tratamentul pentru IBD poate fi complex, așa că gastroenterologul vă poate ajuta să creați planul de tratament potrivit nevoilor dumneavoastră.
Prima linie de tratament pentru IBD este de obicei medicația. Remediile naturiste ar trebui să completeze planul de tratament existent doar cu permisiunea și supravegherea medicului dumneavoastră și este posibil să nu fie eficiente.
IBD și IBS pot părea să împărtășească simptome similare, dar sunt două afecțiuni diferite cu cerințe de tratament foarte diferite. Cu IBD, scopul este de a reduce inflamația care provoacă simptome. IBS, pe de altă parte, poate să nu fie tratabil cu medicamente, deoarece nu există o cauză corporală identificabilă. Cercetările sunt în desfășurare în efortul de a dezvolta tratamente mai eficiente. Există modalități de a vă gestiona simptomele, astfel încât să aveți o calitate bună a vieții. Un gastroenterolog poate ajuta la determinarea stării dumneavoastră specifice și vă poate oferi cel mai bun plan de tratament și resurse pentru a vă ajuta să vă gestionați simptomele.
Pentru completarea planului de tratament este important sa îți faci un test de microbiota pentru disbioza. Poti sa ne contactezi pentru o programare.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!