fbpx

Dieta și cancerul colorectal

Dieta și cancerul colorectal

Rolul dietei în dezvoltarea și progresia cancerului colorectal (CRC).
Carnea rosie – Consumul de carne roșie poate fi legat direct de incidența CCR sau indirect, deoarece o dietă bogată în carne tinde să fie săracă în legume, fructe și fibre. De asemenea, a fost investigat dacă carnea roșie în sine sau metoda prin care este preparată influențează riscul de CRC.
Un studiu al CRC în rândul persoanelor care locuiesc în nordul Italiei a arătat că 17% dintre cazurile de CRC au fost atribuite consumului de carne roșie. Efectul carcinogen al aminelor heterociclice, produse în timpul gătirii cărnii roșii, a fost sugerat ca legătura dintre carnea roșie și CRC. Unele studii au descoperit o rolul cărnii roșii în apariția adenoamelor colorectale distale între subiecții care au mâncat carne roșie prăjită, rumenită, gătită la grătar sau tigaie teflonată mai mult de o dată pe săptămână și subiecții care au mâncat carne roșie mai rar și au mâncat-o fiartă sau preparată la cuptor. Alt studiu a descoperit, de asemenea, că carnea roșie bine făcută, la grătar, a fost principalul contributor la creșterea riscului de cancer.
Fibrele alimentare variază considerabil în ceea ce privește proprietățile fizice și compoziția chimică, dar pot fi clasificate în funcție de solubilitatea în apă. Acest lucru îi afectează acțiunea în organism și ar putea fi relevant pentru problema riscului de CRC. Fibra de tărâțe este insolubilă; fibrele din fructe și legume tind să fie mai solubile. Un studiu a examinat consumul de fructe, legume și fibre și riscul de CRC în rândul femeilor suedeze, cunoscute pentru consumul scăzut de fructe și legume și pentru consumul lor ridicat de cereale. Consumul ridicat de fructe a fost asociat cu o reducere cu 32% a riscului de CRC, în timp ce aportul ridicat de fibre de cereale nu a scăzut riscul de CRC.
Într-un studiu de cohortă prospectiv amplu din Europa, aportul ridicat de fibre alimentare a fost invers legat de cancerul de intestin gros, dar nicio sursă alimentară de fibre nu s-a dovedit a fi mai protectoare decât oricare alta. Cercetătorii au sugerat că dublarea aportului de fibre alimentare în rândul persoanelor cu un aport mediu scăzut de fibre alimentare ar putea reduce riscul de CRC cu 40%.
Aportul de fibre este în general scăzut. Aportul adecvat pentru femeile de 50 de ani și peste a fost stabilit la 21 g pe zi. Într-un studiu al femeilor în vârstă, nu a fost observată nicio asociere între aportul de fibre și CCR, dar în acel studiu, percentila 10 a aportului de fibre alimentare a fost de 5,4 g, iar percentila 90 a fost de doar 18,2 g.
!!!! Conform OMS, recomandarea de fibre este de 25g/zi, dar, pentru ca OMS face recomadări generale, testul genetic îți spune exact necesarul de fibre conform constelației tale genetice, și în funcție de sensilitatea la carbohidrați, iar 70% dintre pacienți au nevoie de 28g de fibre pe zi.
Acid folic. Suplimentarea cu folați a fost asociată cu o scădere substanțială a cancerului de colon în rândul pacienților cu colită ulceroasă a determinat cercetătorii să examineze rolul acidului folic în prevenirea CRC Două studii caz-control în Mallorca și Italia au descoperit un efect protector al acidului folic asupra riscului de CRC. Alt studiu a investigat acidul folic și riscul de polipi adenomatoși; cea mai puternică relație a fost găsită între concentrația de folat în celule roșii și dezvoltarea polipului colorectal la bărbați.
Tot din testul genetic CSBN Diet PLUS îți poți afla necesarul personal de folați.
Calciu și vitamina D reduc riscul de CRC prin mecanisme care scad proliferarea celulară sau promovează diferențierea celulară. În general, studiile de cohortă au descoperit că laptele și produsele lactate au un efect protector asupra CCR, dar studiile caz-control nu susțin această relație.
Cu toate acestea, oamenii de știință sunt intrigați că riscul de a muri din cauza CRC este cel mai mare în zonele geografice care primesc mai puțină lumină solară. În schimb, dieta oamenilor care trăiesc în Insulele Feroe din nordul Atlanticului este bogată în grăsimi și săracă în legume, dar și bogată în pește, calciu și vitamina D. Ratele de incidență atât a cancerului de colon, cât și de rect au existat printre cel mai scăzut din nord-vestul Europei și din America de Nord. suedez, niveluri în creștere de vitamina D au fost invers legate de riscul de cancer rectal sau cancer de colon,

Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.