fbpx

Dieta și stilul de viață in Hashimoto

Dieta și stilul de viață in Hashimoto

Dieta și stilul de viață joacă un rol vital în gestionarea bolii Hashimoto, și cercetările sugerează că inflamația poate fi un factor determinant din spatele gamei largi de simptome ale afecțiunii autoimune. Inflamația este adesea legată de dietă și de profilul genetic moștenit
Modificările dietei și ale stilului de viață sunt, de asemenea, cheie pentru reducerea riscului de a face dezvolta alte afecțiuni, deoarece persoanele cu tiroidita Hashimoto au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni autoimune, hipercolesterolemie, obezitate și diabet. Lteratura de specilitate arată că eliminarea anumitor alimente, administrarea de suplimente și schimbarea stilului de viață pot îmbunătăți semnificativ simptomele și calitatea vieții.
În plus, aceste modificări pot ajuta la reducerea inflamației, la încetinirea sau prevenirea leziunilor tiroidiene cauzate de creșterea anticorpilor tiroidieni și la gestionarea greutății corporale, a zahărului din sânge și a nivelurilor de colesterol.

Sfaturi alimentare bazate pe dovezi, studii clinice si experienta mea din cabinet
Iată câteva sfaturi alimentare bazate pe studii și cercetări stiinfice pentru a ajuta la tratarea tiroiditei Hashimoto

Diete fără gluten Multe studii indică faptul că cei suferinzi de boala Hashimoto au mai multe șanse de a avea boala celiacă decât populația generală. Ca atare, experții recomandă ca toți cei diagnosticați cu Hashimoto să fie testați pentru boala celiacă – recomand testul genetic CSBN Diet PLUS. Mai mult decât atât, unele dovezi sugerează că dietele fără gluten și cereale pot aduce beneficii persoanelor cu tiroidita Hashimoto.
Într-un studiu de 6 luni pe 34 de femei cu tiroidita Hashimoto, o dietă fără gluten a redus nivelurile de anticorpi tiroidieni, îmbunătățind în același timp funcția tiroidiană și nivelul de vitamina D, în comparație cu un grup de control.
Multe alte studii remarcă faptul că persoanele cu tiroidita Hashimoto – sau cu boli autoimune în general – beneficiază probabil de o dietă fără gluten chiar dacă nu au boala celiacă.
Dieta protocolului autoimun (AIP) este concepută pentru persoanele cu boli autoimune. Îndepărtează alimentele potențial dăunătoare, cum ar fi cerealele, lactatele, solanaceele, zahărul, cafeaua, leguminoasele, ouăle, alcoolul, nucile, semințele, zaharurile rafinate, uleiurile și aditivii alimentari.

Într-un studiu de 10 săptămâni pe 16 femei cu tiroidita Hashimoto, protocol AIP a condus la îmbunătățiri semnificative ale scorurilor calității vieții și la scăderea semnificativă a nivelurilor de proteină C-reactivă a markerului inflamator (PCR).
Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare studii mai mari de durată mai lungă.
Rețineți că protocolul AIP este o dietă cu eliminare treptată și ar trebui prescrisă și monitorizată de un profesionist din domeniul sănătății cu experiență.
Luați în considerare evitarea produselor lactate. Intoleranța la lactoză este foarte frecventă în rândul persoanelor cu tiroidita Hashimoto – recomand testul genetic CSBN Diet PLUS pentru testarea intolerantei la lactoza. Într-un studiu efectuat pe 83 de femei cu tiroidita Hashimoto, 75,9% au fost diagnosticate cu intoleranță la lactoză.
Concentrați-vă pe alimentele antiinflamatoare. Inflamația poate fi o forță motrică din spatele tiroiditei Hashimoto – recomand testul genetic CSBN Diet PLUS pentru a-ți afla nivelul de inflamație și pentru a-ți doza necesarul de Omega 3. Ca atare, o dietă antiinflamatoare poate îmbunătăți semnificativ simptomele. Legumele, fructele, condimentele și peștele gras sunt doar câteva exemple de alimente cu proprietăți antiinflamatorii puternice.

Diete bogate în nutrienți. Urmând o dietă săracă în zahăr adăugat și alimente foarte procesate, dar bogate în alimente întregi, alimentele bogate în nutrienți vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea, să vă gestionați greutatea și să reducă simptomele legate de Hashimoto. Ori de câte ori este posibil, pregătiți-vă mesele acasă folosind alimente nutritive precum legume, fructe organice, proteine din surse sigure, grăsimi sănătoase și carbohidrați integrali bogati în fibre. Recomand testul genetic CSBN Diet PLUS pentru a-ți afla nivelul de nutrieți și minerale necesare organismului tău, după profilul tău genetic – unic precum esți tu.
Aceste alimente oferă puternice beneficii antioxidante și antiinflamatorii. Poți să iți afli necesarul de antioxidanți din testul genetic CSBN Diet PLUS.
Dacă suferiți de afecțiuni ale glandei tiroide, hipotiroidism și trebuie să creșteți consumul de crucifere, trebuie să prestați deosebită atenție, deoarece anumiti glicosinolati sunt usor transformati in specii goitrogene. Aceste legume conțin anumiti compusi chimici care pot duce la apariția gușei. Ne referim aici la consumul de crucifere în stare crudă. Studiile au demonstrat că dacă unele crucifere dacă sunt consumate gătite și în cantități optime nu influentează negativ tiroida. Află și tu din testul genetic CSBN Diet PLUS dacă ai probleme cu detoxierea de faza II, dacă necesiți să consumi crucifere pentru a slienția polimorfismele și în ce cantități.