fbpx

Lactoferina și proprietățile ei imunostimulatoare și imunomodulatoare

Lactoferina și proprietățile ei imunostimulatoare și imunomodulatoare

 Lactoferina (Lf) este secretată de țesutul ectodermic și are o structură similară cu cea a transferinei. Deși Lf pare a fi multifuncțională, funcția sa principală este legată de sistemul natural de apărare al mamiferelor. Este implicată în acțiuni precum creșterea celulară, inhibarea formării compușilor toxici, îndepărtarea radicalilor liberi nocivi și rolul său important în reglarea răspunsului imun. Mai mult, Lf are activități antibacteriene, antivirale, antioxidante, anticancerigene și antiinflamatorii.
 În plus, este ilustrată utilizarea Lf pentru funcționalizarea nanopurtătorilor de medicamente, cu accent pe livrarea medicamentelor țintite către tumori.
 În bolile neurodegenerative și în creierul persoanelor în vârstă, expresia Lf este marcat suprareglată. Lf poate exercita un efect antiinflamator prin inhibarea formării radicalilor liberi hidroxil. Prin proprietățile sale antioxidante, Lf poate preveni deteriorarea ADN-ului, prevenind astfel formarea tumorii în sistemul nervos central. În plus, Lf activează în mod specific gena supresoare a tumorii p53.
 Lactoferina (Lf), care are o greutate moleculară de 77-80 kDa, este o glicoproteină care leagă fierul care are funcții multiple în organism; este implicat în apoptoza celulelor canceroase și poate regla diferite răspunsuri imune. Lf a fost descoperit pentru prima dată în 1939 și este o „proteină roșie” găsită în lapte; poate fi separat și purificat din laptele uman și laptele de vacă. Structura proteică izolată a Lf este similară cu cea a transferinei serice, cu o omologie de secvență de 60% și se leagă reversibil la ionii de fier (Fe3 + ). Prin urmare, Lf este clasificat ca membru al familiei transferinelor, împreună cu transferina serică, melanotransferina și ovotransferina.
   Lactoferina favorizează absorbția fierului de către organism; reglează creșterea celulară, elimină radicalii liberi nocivi și inhibă formarea compușilor toxici. În reglarea răspunsurilor imune, Lf exercită activități antibacteriene, antivirale, antioxidare, anticancerigene și antiinflamatorii.
 Lactoferina este un modulator imunitar natural care joacă roluri în sistemul imunitar înnăscut și dobândit, care reglează formarea anticorpilor, maturarea celulelor T și B și crește procentul de celule natural killer în populația de limfocite.
 Lactiferina este considerată o componentă cheie a primei linii de apărare a corpului uman ( 15 ) și are o varietate de efecte biologice, inclusiv reglarea răspunsului imun, absorbția fierului și activități antiinflamatorii și antioxidante. Lf exercită efecte antitumorale printr-o varietate de mecanisme.
 Numeroase studii au arătat că tratamentul exogen cu lactoferină și derivații săi poate inhiba eficient creșterea tumorii și poate scădea susceptibilitatea tumorii. Apoptoza celulară indusă de Lf a fost descrisă ca și calea pivot prin care peptidele își exercită efectele citotoxice împotriva diferitelor celule canceroase.
 Efectul Lf asupra bacteriilor gram-pozitive se bazează în principal pe combinația de cationi de pe suprafața Lf și anioni de pe suprafața bacteriilor, neutralizând astfel sarcinile negative de pe suprafața bacteriilor gram-pozitive. De exemplu, acidul lipoteicoic scade sarcina negativă de pe peretele celular, facilitând astfel contactul dintre lizozimă și peptidoglican sub peretele celular, exercitând în cele din urmă un efect enzimatic.
  În mod normal, microbiota intestinală este compusă din 90% Bacteroidetes și Firmicutes, cu phyla rare, cum ar fi Proteobacteria și Actinobacteria, precum și ciuperci, virusuri și protisti, alcătuind restul de 10%. Activitatea antimicrobiană a fost descrisă ca fiind prima funcție Lf legată de mecanismele ancestrale legate de apărarea gazdei pentru a viza infecțiile cu patogeni.
 Suplimentele de lactoferină pot fi luate și pe perioade lungi fără contraindicații speciale și chiar în condiții patologice.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!