LES – Lupusul eritematos sistemic
Lupusul eritematos sistemic este o boală inflamatorie cronică ce se caracterizează printr-o pierdere a toleranței la auto-antigene și producerea de titruri înalte de autoanticorpi îndreptați împotriva ADN-ului nativ și a altor constituenți celulari (Miah et al., 2008). Cele mai afectate sunt femeile, predominant la vârsta fertilă reprezentând aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu LES.
Deoarece lupusul este o boală inflamatorie cronică, este evident rolul nutriției și influența ei asupra răspunsului inflamator. Deși nu există alimente despre care s-ar sti că ar cauza sau vindeca lupusul, cercetările arată că o dietă bogată în vitamine, minerale și acizi grași mono și polinesaturați poate avea efecte benefice împotriva deteriorării țesuturilor și a activității inflamatorii. Terapia prin dietă poate oferi oamenilor cu lupus o calitate mai bună a vieții și poate de asemenea sa ajute la tratarea sau prevenirea altor afecțiuni coexistente, cum ar fi hipertensiunea arterială, osteoporoza, boala cardiacă și boala renală cronică.
Rolul nutritiei in Lupus:
Dietă personalizată după profilul genetic – bogată in legume și fructe
Monitorizarea caloriilor și managementul greutatii.
Exista e serie de legume denumite nightshade si care trebuie evitate. Aceste legume fac parte, majoritatea, din familia Solanaceae si cuprind: cartofii albi, ardeii dulci și picanti, roșiile, vinetele.
Grăsimi nesaturate: Acizii graşi omega-3 fac parte din familia acizilor graşi polinesaturaţi şi sunt reprezentaţi de acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) şi acidul docohexanoic (DHA).
Surse alimentare de omega 3 acceptate in lupus
Hering
Ulei de cod
Seminte de in
Ulei de in
Nuci romanesti
Nuci pecan
Fistic
Seminte de dovleac
Somon
Sardine
Creveti
Ton
Macrou
Halibut
Pastrav
Scoici
Seminte de chia
Accent pe fibre alimentare:
Fibrele ajută la scăderea nivelului de colesterol și a lipidilor in general, și protejează împotriva bolilor cardiovasculare.
Hidratarea este foarte importanta. Minim 2 litri de apa plata si alcalina pe zi.
ALIMENTE CU ROL BENEFIC
Vitamina A
Vitamina D
Vitamina E
Vitamina C
Calciu
Probiotice
Alimente de evitat
Glutenul
Cei mai multi pacienti cu LES prezinta leaky gut adica intestin permeabil, care poate permite trecerea in fluxul sanguin si al altor molecule decat cele setate sa treaca in mod normal.
ALIMENTELE TRIGGER (DECLANSATOARE) ȘI INFLAMATIA
Alimentele prelucrate industrial.
Administrarea de sodiu trebuie redusă, mai ales dacă aveți tensiune arterială crescută sau boală renală.
Grăsimile saturate trebui reduse.
Grasimile trans cresc nivelul de colesterol „rău” (LDL) și pot crește riscul bolilor cardiovasculare.
Alcoolul poate reduce eficacitatea anumitor medicamente, provoca probleme de sănătate suplimentare și agravarea simptomele existente.
Cafeina poate reduce cantitatea de fier pe care corpul o absoarbe, la jumătate. Fierul este important în prevenirea anemiei, care este o complicație obișnuită a lupusului.
Zaharul, siropul de fructosa si toate alimentele care contin aceste produse pot duce la complicatii metabolice precum diabet si boli cardiovasculare.
Evitati soia.
Usturoi.
Tratamente naturiste
Curcumina care in cateva studii a demonstrat ca este benefica.
Daca suferi de Lupus si doresti o intalnire cu unul din specialistii nostri contacteaza-ma!
Pentru o personalizare a dietei comanda testul de nutrigenetica CSBN Diet .