Micul dejun il servești, sau dai…. snooze

Auzi adesea: Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei sau micul dejun este perceput ca fiind sănătos, chiar mai important decât alte mese. Se susține că micul dejun ne ajută să slăbim și că renunțarea la el ne poate crește riscul de obezitate.
Micul dejun și-a câștigat titlul de cea mai importantă masă a zilei în anii 1960, după ce nutriționistul american Adelle Davis a sugerat că, pentru a vă menține în formă și a evita obezitatea, trebuie să „mânânci micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un sărac. ”
Când este bine planificat, micul dejun poate adăuga, de asemenea, nutrienți importanți la dieta ta, cum ar fi proteine, grăsimi sănătoase și calciu.
Cei care mănâncă micul dejun tind să aibă obiceiuri mai sănătoase, si da! Este adevărat, multe studii arată că cei care mănâncă micul dejun tind să fie mai sănătoși. De exemplu, sunt mai puțin probabil să fie supraponderali/obezi și au un risc mai mic de apariție a mai multor boli cronice.
De exemplu, persoanele care iau micul dejun tind, de asemenea, să aibă o dietă mai sănătoasă, cu mai multe fibre și micronutrienți. Pe de altă parte, persoanele care sar peste micul dejun tind să fumeze mai mult, să bea mai mult alcool și să facă mai puțin exerciții. Poate că acestea sunt motivele pentru care cei care mănâncă micul dejun sunt mai sănătoși, în medie. Este posibil să nu aibă nimic de-a face cu micul dejun în sine.
După cum am menționat mai sus, persoanele care sar peste micul dejun tind să fie supraponderali comparativ cu persoanele care mănâncă micul dejun. Acest lucru poate părea paradoxal, pentru că cum să nu mănânci să te facă să te îngrași mai mult? Ei bine, unii susțin că săriți peste micul dejun te face să fii foarte foame, astfel încât să mănânci în exces mai târziu în cursul zilei. Și studiile confirmă că săritul peste micul dejun face ca oamenii să fie mai foame și să mănânce mai mult la prânz, dar acest lucru nu este suficient pentru a compensa în exces micul dejun care a fost sărit.
Dovezi în sprijinul consumului de mic dejun. Cele mai multe dintre beneficiile pretinse ale consumului de mic dejun sunt derivate în principal din studii observaționale, care nu pot dovedi cauza și efectul.
De exemplu, o revizuire sistematică din 2021 a 14 studii observaționale a constatat că cei care iau micul dejun de șapte ori pe săptămână au un risc redus de:
diabet
obezitatea
tensiune arterială crescută
accident vascular cerebral
obezitatea abdominală
moartea cauzată de boli cardiovasculare
colesterol crescut al lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL).
Săritul peste micul dejun și postul intermitent….
Interminet fasting include metoda 16/8, care constă într-un post de 16 ore peste noapte, urmat de o fereastră de mâncare de 8 ore. Această fereastră de mâncare variază de obicei de la prânz până la cină, ceea ce înseamnă că sări peste micul dejun în fiecare zi. S-a demonstrat că postul intermitent reduce în mod eficient aportul de calorii, crește pierderea în greutate și îmbunătățește sănătatea metabolică.
Cu toate acestea, este important de menționat că postul intermitent și/sau săritul peste micul dejun nu se potrivește tuturor. Efectele variază în funcție de individ. Unii oameni pot avea efecte pozitive, în timp ce alții pot dezvolta dureri de cap, scăderi ale zahărului din sânge, leșin și lipsă de concentrare.
Ce ar trebui să mănânci la micul dejun?Dacă vă place micul dejun, începeți-vă ziua cu alimente hrănitoare.
Aimentele sănătoase pentru micul dejun includ:
ouă
ovaz
iaurt grecesc
fructe de padure
pâine prăjită din cereale integrale
semințe chia
brânză de vacă
avocado
nuci.
Idei de mic dejun:
oua posate cu toast integral si legume
hummus cu bastonase de legume
clatite americane cu miere si fructe de padure
sandwich avocado si somon afumat
omleta cu spanac
smoothie cu proteina
banana bread
budinca de ovaz cu morcov si nuci pecan
clatite cu spanac si crema de branza
Ce alimente să eviți la micul dejun?
produsele de patiserie
produse de la vitrina cu autoservire de la supermarket
birscuiti
croissante
foietaje
forneti
covrigi
Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!