Nutriția pacientului cu artrită reumatoidă partea I

În primul rând să răspund la întrebarea ce este artrita reumatoidă (RA)?
RA este o afecțiune autoimună sistemică care poate afecta organe precum ochii, plămânii, inima, precum și articulațiile sinoviale (de mișcare). Cele mai afectate sunt articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor, dar poate afecta și genunchii, șoldurile și articulațiile umerilor. Mai multe articulații pot fi afectate în același timp, de obicei simetric (pe ambele părți ale corpului), cum ar fi ambele mâini. RA determină inflamarea și umflarea mucoasei articulațiilor. Acest lucru duce la distrugerea suprafeței articulației, provocând sensibilitate și durere extremă. Inflamația crescută la persoanele care au RA crește riscul de a dezvolta atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.
Dieta nu va vindeca artrita reumatoidă (AR), dar alegerile alimentare corecte vă pot ajuta prin controlul inflamației care face ravagii în organism, oferind nutrienții de care corpul dumneavoastră are nevoie și ajutându-vă să vă mențineți o greutate sănătoasă. Acest lucru este important deoarece excesul de greutate se adaugă la presiunea asupra articulațiilor dureroase și poate face anumite medicamente pentru RA să fie mai puțin eficiente. În plus, grăsimea corporală produce proteine numite citokine care promovează inflamația.
Nu există o dietă specifică pentru artrită. Se recomandă o dietă sănătoasă variată. Studiile arată că o dietă mediteraneană este o alegere bună pentru persoanele cu RA. Această dietă include carne de pasăre, pește și cantități mici de carne roșie slabă, precum și multe legume și fructe proaspete (proaspete, congelate sau conservate), mult ulei de măsline extravirgin (EVOO), cereale integrale, mazăre, fasole, nuci și semințe. Aceasta înseamnă că grăsimile saturate sunt reduse și înlocuite cu grăsimi nesaturate, inclusiv grăsimile omega-3.
Pentru a adopta acest mod de a mânca, urmăriți zilnic patru sau mai multe porții de legume și două sau mai multe porții de fructe. Utilizați mai multe uleiuri și produse bogate în grăsimi mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin. Consumul unui sortiment de fructe și legume colorate (5 porții în total pe zi) vă va crește aportul de compuși numiți „antioxidanți”, care pot ajuta la reducerea inflamației.
Pește gras. Somonul, tonul, sardinele, heringul și alți pești de apă rece sunt bogate în acizi grași omega-3, care pot ajuta la controlul inflamației. Corpul dumneavoastră are nevoie de un echilibru sănătos de acizi grași omega-3 și omega-6. Cercetătorii au descoperit că un raport mai mare dintre omega-6 și omega-3 este asociat cu o creștere a bolilor inflamatorii cronice precum RA. Prin urmare, este important să reduceți omega-6 – care pot provoca inflamații și se găsesc în carne, anumite uleiuri și în alimentele prăjite și procesate care conțin acele uleiuri – și să creșteți omega-3.
Fructe și legume. Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți, care ajută la stabilizarea moleculelor numite radicali liberi care pot declanșa inflamația și deteriora celulele. Sunt, de asemenea, pline de vitamine și minerale de care organismul are nevoie și de polifenoli, toți care pot ajuta la scăderea proteinei C reactive (PCR), un marker al inflamației. Pentru a obține cele mai mari beneficii pentru sănătate, consumați mai multe tipuri de fructe proaspete sau congelate în fiecare zi, dar aveți grijă la conținutul de zahăr din opțiunile congelate. Mâncați o varietate colorată de legume pentru a obține cei mai mulți nutrienți. Încercați să obțineți două căni de fructe și două și jumătate până la trei căni de legume pe zi – mai puține dacă faceți mai puțin de 30 de minute de mișcare pe zi și mai mult dacă sunteți mai activ.
Cereale integrale. Ovăzul, grâul integral, orezul brun, quinoa și alte cereale integrale pot scădea nivelul PCR (proteina C reactiva) și pot reduce riscul de boli de inimă, care este crescut la persoanele cu RA. Cerealele integrale sunt mai bogate în nutrienți și fibre decât cerealele rafinate. În plus, multe produse cu cereale rafinate conțin ingrediente care nu sunt sănătoase, cum ar fi zaharurile adăugate și grăsimile saturate. Citiți etichetele și alegeți pâine, cereale și alte produse care specifică un cereale integral ca ingredient principal.
Mazăre și fasole. Aceste leguminoase sunt o sursă excelentă de proteine, ceea ce este important pentru sănătatea musculară – iar persoanele cu RA sunt predispuse la pierderea musculară. În plus, mazărea și fasolea sunt practic fără grăsimi, conțin antioxidanți, iar unele sunt bogate în acid folic, magneziu, fier, zinc și potasiu, toate cunoscute pentru beneficiile inimii și ale sistemului imunitar. Fasolea neagră, albă, roșie și mazărea sunt alegeri bune.
Nuci. Pline de grăsimi mononesaturate sănătoase, nucile sunt recunoscute pentru proprietățile lor de protecție a inimii și pentru nutrienții importanți. Încercați nucile românesți, fistic, alunele și migdalele. Nucile sunt deosebit de bune pentru persoanele cu RA, deoarece sunt bogate în acizi grași omega-3. (Semințele de in măcinate sunt o altă sursă bună pentru plante de omega-3.) Dar nu exagerați mâncând nuci; conțin grăsimi sănătoase, dar sunt și bogate în calorii.
Ulei de maslineextravirgin. Utilizați ulei de măsline extravirgin în locul altor uleiuri și grăsimi. Pe lângă grăsimile mononesaturate, conține un compus numit oleocantal care reduce inflamația și acționează ca ibuprofenul în atenuarea durerii. Dar consumați-l cu moderație; ca și în cazul tuturor uleiurilor, este o grăsime care poate duce la creșterea în greutate.
Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.