fbpx

Stresul oxidativ, radicalii liberi

Stresul oxidativ, radicalii liberi

În urma expunerii în mod constant la factori de mediu precum poluarea, radiațiile și la compuși chimici precum fumul de țigară, pesticidele, toxinele, unele medicamente, aditivi alimentari și alte substanțe chimice industriale, rezultă molecule instabile din punct de vedere chimic numite și radicali liberi. Moleculele reactive produc o distrucție importantă la nivel celular afectând membrane celulare, modificând structuri de ADN si alterând proteine si lipide structurale.

În afară de enzime, în procesele antioxidante participă și alți factori antioxidanți precum vitaminele A, E şi C şi diferiți compuși prezenți în plante precum flavonoide, taninuri și lignine cu diferite grade de competență antioxidantă.
Antioxidanții sunt molecule care pot dona un electron unui radical liber fără a se deveni instabili. Acest lucru face ca radicalii liberi să se stabilizeze și să devină mai puțin reactivi; despre ei voi vorbi într-un articol viitor.
Efectele stresului oxidativ asupra organismului
Oxidarea este un proces normal și necesar care are loc în corpul tău. Stresul oxidativ, pe de altă parte, apare atunci când există un dezechilibru între activitatea radicalilor liberi și activitatea antioxidantă. Când sunt prezenți mai mulți radicali liberi decât pot fi menținuți în echilibru de către antioxidanți, radicalii liberi pot începe să dăuneze țesutului gras, ADN-ului și proteinelor din organism. Proteinele, lipidele și ADN-ul formează o mare parte a corpului tău, astfel încât daunele pot duce la un număr mare de boli în timp. Acestea includ:
diabet
ateroscleroza sau întărirea vaselor de sânge
stări inflamatorii
hipertensiune arterială, cunoscută și sub denumirea de hipertensiune arterială
boala de inima
boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson și Alzheimer
cancer
stresul oxidativ contribuie, de asemenea, la îmbătrânire.
Care sunt factorii de risc? Toată lumea produce radicali liberi în mod natural în corpul lor prin procese precum exercițiile fizice sau inflamația. Acest lucru este normal și face parte din sistemul complex al corpului de a se menține sănătos. De asemenea, puteți fi expus la radicalii liberi din mediu. Unele surse includ:
ozon
anumite pesticide și detergenți
fum de tigara
radiatii
poluare
dietă bogată în zahăr, grăsimi și alcool poate contribui, de asemenea, la producerea de radicali liberi.
Și nu în ultimul rând genetica

Genetica și genele stresului oxidativ
Stresul oxidativ se definește ca fiind dezechilibrul dintre oxidanţi și antioxidanţi, în favoarea oxidanţilor. Corpul nostru posedă un sistem natural de apărare împotriva acestor radicali liberi. Propriile enzime protectoare ale organismului sunt o parte a acestui sistem. Acestea includ superoxid dismutaza (SOD), glutation peroxidaza (GPx), catalaza (CAT) si glutation S-transferazele (GST).
In afară de enzime, în procesele antioxidante participă și alți factori antioxidanți precum vitaminele A, E si C si diferiți compuși prezenți în plante precum flavonoide, taninuri și lignine cu diferite grade de competență antioxidantă.
Genele stresului oxidativ
GENA SOD codifică pentru MnSOD2 o enzimă localizată în matricea mitocondrială și care reprezintă prima linie de apărare împotriva ROS. Aceasta catalizează dismutatia superoxidului in oxigen si apă oxigenată înlăturând astfel radicalii liberi la origine.

GENA CAT este o enzimă care neutralizează peroxidul de hidrogen H2O2 în apă H2O și O2. Enzima colaborează cu SOD și glutation peroxidaza ca primă linie de apărare împotriva stresului oxidativ.

GENA GPX1. Gpx1 este o enzimă antioxidantă care protejează celulele înlăturând hidrogenul si peroxizii lipidici. GPX este o enzimă seleniu- dependentă. Este de neînlocuit în arsenalul antioxidant, în special în mitocondrii. Un deficit de seleniu, chiar neînsemnat, afectează activitatea enzimei şi determină peroxidarea membranelor şi creşterea permeabilităţii acestora. Reducerea activităţii GPX1 în eritrocite a fost asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare şi apariţia de plăci aterosclerotice. Aceste studii sugerează faptul că GPX1 este enzima cheie pentru protecţia vaselor împotriva stresului oxidativ şi aterogeneză. ROS chiar dacă au fost desemnați de evolutie să participe la homeostazia celulară, sunt molecule toxice care pot induce daune la nivel celular si de cele mai multe ori sunt responsabili de apariția diferitelor patologii și îmbătrânire.

Gestionarea și prevenirea stresului oxidativ
Este imposibil să evitați complet expunerea la radicali liberi și stresul oxidativ. Cu toate acestea, există lucruri pe care le puteți face pentru a minimiza efectele stresului oxidativ asupra corpului dumneavoastră. Principalul lucru pe care îl puteți face este să vă creșteți nivelul de antioxidanți și să reduceți formarea de radicali liberi.
metodă de prevenire a stresului oxidativ este să vă asigurați că obțineți destui antioxidanți în dieta dumneavoastră. Consumul a cinci porții pe zi dintr-o varietate de fructe și legume este cel mai bun mod de a oferi corpului tău ceea ce are nevoie pentru a produce antioxidanți. Exemple de fructe și legume includ:
fructe de pădure
cireșe
citrice
prune uscate
verdeață cu frunze închise
broccoli
morcovi
roșii
măsline
pește și nuci
vitamina E
vitamina C
curcuma
ceai verde
ceapă
usturoi
scorţişoară

Alte alegeri de stil de viață sănătos pot preveni sau reduce stresul oxidativ. Iată câteva alegeri de stil de viață care vă vor ajuta:
rutină de exerciții fizice regulate, moderate. Acest lucru a fost asociat cu niveluri mai ridicate de antioxidanți naturali și cu scăderea daunelor cauzate de stresul oxidativ. Exercițiile regulate au fost asociate cu o durată de viață mai lungă, mai puține efecte ale îmbătrânirii și un risc scăzut de cancer și boli.
nu fumați. Evitați, de asemenea, expunerea la fumatul pasiv.
Aveți grijă cu substanțele chimice. Aceasta include substanțele chimice de curățare, evitarea expunerii inutile la radiații și cunoașterea altor surse de expunere chimică, cum ar fi pesticidele utilizate pe alimente sau în grădinărit.
Purtați protecție solară. Protecția solară previne deteriorarea pielii prin lumina ultravioletă.
Reduceți consumul de alcool.
Dormiți mai mult. Somnul amplu este foarte important pentru menținerea echilibrului în toate sistemele corpului. Funcția creierului, producția de hormoni, echilibrul antioxidant și al radicalilor liberi și o mulțime de alte lucruri sunt afectate de somn.
Evitați să mâncați în exces. Studiile au arătat că supraalimentarea și mâncatul constant îți mențin corpul într-o stare de stres oxidativ mai des decât dacă mănânci la intervale adecvate distanțate și mănânci porții mici sau moderate.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.