fbpx

Suport nutrițional in SIBO

Suport nutrițional in SIBO

Care sunt alimente declanșatoare de SIBO?
Deși alimentele nu sunt cauza originală a SIBO, anumite alimente încurajează creșterea excesivă a bacteriilor greșite în intestinul subțire. Dacă îi hrăniți cu alimentele lor preferate, ei vor crește mai mult și asta vă va declanșa mai multe simptome SIBO. În același mod, puteți ajuta la reducerea creșterii excesive, înfometând bacteriile problematice din alimentele lor preferate. Această strategie a condus la o serie de planuri de dietă SIBO propuse. Dietele variază, la fel și rezultatele individuale. Dar, în general, ei tind să recomande limitarea carbohidraților. Acestea includ:
Zaharuri și îndulcitori.
Fructe și legume cu amidon.
Lactate.
Cereale.
Corectarea deficiențelor nutriționale este o parte esențială a tratamentului SIBO , în special la persoanele cu pierdere severă în greutate. Malnutriția poate fi tratată, dar daunele pe care le provoacă nu pot fi întotdeauna inversate. Aceste tratamente pot îmbunătăți deficiențele de vitamine, pot reduce suferința intestinală și pot ajuta la creșterea în greutate:
Suplimente nutritive. Persoanele cu SIBO pot avea nevoie de injecții intramusculare cu vitamina B12, precum și de vitamine orale, suplimente de calciu și fier.
Dieta fara lactoza. Afectarea intestinului subțire vă poate determina pierderea capacității de a digera zahărul din lapte (lactoză). În acest caz, este important să evitați majoritatea produselor care conțin lactoză sau să utilizați preparate cu lactază care ajută la digerarea zahărului din lapte.
Dieta FODMAP. Oligozaharidele, di- şi monozaharidele şi poliolii (FODMAP) sunt carbohidraţi cu catenă scurtă, slab absorbiţi şi activi osmotic în lumenul intestinal, unde sunt fermentaţi rapid de bacteriile intestinului subţire. O dietă redusă în FODMAP îmbunătăţeşte senzaţia de balonare prin scăderea producţiei de gaz la pacienţii cu sindromul intestinului iritabil, totuşi lipsesc dovezile care susţin că o dietă FODMAP redusă ajută la prevenirea sau gestionarea pacienţilor cu SIBO.
Probiotice. Există date limitate pentru a susţine probioticele în tratamentul SIBO. Într-o metaanaliză din 2017, care a inclus 18 studii, nu a existat o diferenţă semnificativă în incidenţa SIBO la pacienţii cu probiotice în comparaţie cu grupul de control. Pacienţii cu SIBO care au fost trataţi cu probiotice au avut rate mai mari de decontaminare intestinală şi scădere a concentraţiei hidrogenului în respiraţie şi a durerii abdominale, dar nu a existat nicio îmbunătăţire semnificativă a diareei.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!