Suprapopularea bacteriană a intestinului subţire (SIBO)
SIBO (small intestinal bacterial overgrowth; suprapopularea bacteriană a intestinului subţire) este o afecţiune în care intestinul subţire este colonizat cu bacterii anaerobe în exces. Aceste bacterii sunt specifice microbiotei colonice fiziologice. Concentraţia bacteriană a microbiomului intestinal diferă de-a lungul tractului digestiv.
Cum apare SIBO? Corpul tău menține echilibrul florei din intestin printr-o rețea complexă de funcții chimice și mecanice. Pentru ca SIBO să apară, una sau mai multe dintre aceste funcții trebuie să eșueze. Acidul gastric, bila, enzimele și imunoglobulinele sunt unele dintre substanțele chimice care controlează bacteriile din intestinul subțire. Condiții diferite pot inhiba aceste funcții chimice. Golirea conținutului alimentar din intestinul subțire în intestinul gros este un alt mecanism important de curățare. Dacă acest mecanism este încetinit sau afectat, bacteriile din intestinul subțire au mai mult timp să se înmulțească, iar bacteriile din intestinul gros pot începe să se strecoare în sus.
Cum îmi afectează SIBO corpul?
Bacteriile din intestinul subțire digeră carbohidrații și îi transformă în gaz și acizi grași cu lanț scurt. Mai multe bacterii pot însemna mai multe gaze și alte produse secundare, care adesea declanșează diaree. Bacteriile consumă, de asemenea, proteine și vitamina B12 destinate nouă, precum și săruri biliare care ar trebui să fie acolo pentru a vă ajuta să digerați grăsimile. Toate acestea duc la o digestie proastă a grăsimilor și la o absorbție slabă a nutrienților, în special calciu și vitamine liposolubile. Rezultatul este o varietate de simptome gastrointestinale pe termen scurt și malnutriție pe termen lung. În timp, deficiențele de vitamine și minerale pot provoca leziuni de durată oaselor și sistemului nervos.
Cauze anatomice: diverticuloza intestinului subţire, postoperatorii (anastomoze, ansă oarbă), stricturi (boală Crohn, radioterapie, postoperatoriu, bypass gastric pentru tratamentul obezităţii).
Cauze care afectează motilitatea intestinului subţire: diabet zaharat (prin neuropatia diabetică), sclerodermia, pseudoobstrucţia intestinală idiopatică, enterita post-radioterapie, boala Crohn.
Cauze secundare prin realizarea unor comunicări între tractul digestiv proximal şi cel distal: fistule gastrocolice sau jejuno-colice, rezecţia valvulei ileocecale.
Cauze multifactoriale: hipoclorhidria din gastrita atrofică sau medicamentoasă, care determină secundar tulburări ale motilităţii intestinului subţire, imunosupresie (SIDA, malnutriţia severă, neoplazii, afecţiuni autoimune ş.a.m.d.), pancreatita cronică, ciroza, abuz de alcool, stadiul final al bolii cronice de rinichi, vârsta înaintată, copii cu nutriţie parenterală.
Prin suprapopularea bacteriană a intestinului subţire se produc maldigestia şi malabsorbţia proteinelor, glucidelor şi lipidelor, precum şi a vitaminelor, cu următoarele efecte:
Absorbție slabă a grăsimilor, carbohidraților și proteinelor. Sărurile biliare, care sunt în mod normal necesare pentru digerarea grăsimilor, sunt descompuse de bacteriile în exces din intestinul subțire, ceea ce duce la digestia incompletă a grăsimilor și diaree. Produsele bacteriene pot dăuna, de asemenea, mucoasa mucoasă (mucoasa) a intestinului subțire, ducând la scăderea absorbției carbohidraților și proteinelor. Bacteriile pot concura pentru hrana disponibilă. Iar compușii produși prin descompunerea bacteriană a alimentelor stagnante pot declanșa, de asemenea, diaree. Împreună, aceste efecte ale creșterii excesive bacteriene duc la diaree, malnutriție și scădere în greutate.
Deficit de vitamine. Ca urmare a absorbției incomplete a grăsimilor, corpul dumneavoastră nu poate absorbi pe deplin vitaminele liposolubile A, D, E și K. Bacteriile din intestinul subțire sintetizează și folosesc vitamina B-12, care este esențială pentru normal funcționarea sistemului nervos și producția de celule sanguine și ADN. Creșterea excesivă a bacteriilor poate duce la deficiență de B12 care poate duce la slăbiciune, oboseală, furnicături și amorțeală în mâini și picioare și, în cazuri avansate, la confuzie mentală. Deteriorarea sistemului nervos central cauzată de deficiența de B12 poate fi ireversibilă.
Osteoporoză. În timp, deteriorarea intestinului din cauza creșterii bacteriene anormale cauzează o absorbție slabă a calciului și, în cele din urmă, poate duce la boli osoase, cum ar fi osteoporoza.
Calcul renali. Absorbția slabă a calciului poate duce, în cele din urmă, la pietre la rinichi.
Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!