fbpx

5 idei de aplicat pentru hipotiroidism, după literatura de specialitate și experiența din cabinet

5 idei de aplicat pentru hipotiroidism, după literatura de specialitate și experiența din cabinet

Problemele tiroidiene apar uneori ca urmare a: dietei necorespunzătoare: mâncat haotic, fără orare de mese, pro-inflamator, stres, lipsa nutrienților din corpul tău

– află predispozițiile prin testul genetic CSBN Diet PLUS
Schimbarea dietei și luarea suplimentelor naturale sunt două moduri prin care îți poți ajuta starea tiroidei.
Seleniu – Potrivit sursei de încredere a National Institutes of Health (NIH), seleniul este un oligoelement care joacă un rol în metabolismul hormonilor tiroidieni și în dietele genetice, care includ analizarea GENEI GPX1. Gpx1 este o enzimă antioxidantă care protejează celulele înlăturând hidrogenul si peroxizii lipidici. GPX este o enzimă seleniu- dependentă. Este de neînlocuit în arsenalul antioxidant, în special în mitocondrii. Un deficit de seleniu, chiar neînsemnat, afectează activitatea enzimei şi determină peroxidarea membranelor şi creşterea permeabilităţii acestora. Reducerea activităţii GPX1 în eritrocite a fost asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare şi apariţia de plăci aterosclerotice. Aceste studii sugerează faptul că GPX1 este enzima cheie pentru protecţia vaselor împotriva stresului oxidativ şi aterogeneză. ROS chiar dacă au fost desemnați de evolutie să participe la homeostazia celulară, sunt molecule toxice care pot induce daune la nivel celular si de cele mai multe ori sunt responsabili de apariția diferitelor patologii și îmbătrânire. Variante de risc analizate pentru rs1050450 – CT, TT
ALIMENTE BOGATE IN SELENIU: nuci de Brazilia, pește(ton, sardine, somon) crustacee( stridii, creveti, midii) carne de vită, ficat, pui, curcan, ciuperci, ceapă, cereale, germeni de grâu, ovăz, orez brun, ouă, cottage cheese.
Tiroidita Hashimoto, un atac al sistemului imunitar asupra tiroidei, reduce adesea aportul de seleniu al organismului. Suplimentarea din alimentație a acestui oligoelement s-a dovedit că ajută la echilibrarea nivelului de tiroxină sau T4 la unii oameni.

Dieta fara zahăr. Zahărul și alimentele procesate pot duce la creșterea inflamației în organism.
Inflamația poate încetini conversia T4 în triiodotironină sau T3, un alt hormon tiroidian. Acest lucru vă poate agrava simptomele și boala tiroidiană. De asemenea, zahărul crește doar nivelul de energie pe termen scurt, eliminarea acestuia din dietă poate ajuta la reglarea nivelului de energie. În plus, eliminarea zahărului din dietă poate ajuta la nivelul de stres și la nivelul pielii.Nu este ușor să adopti o dietă fără zahăr, dar beneficiul pentru sănătatea tiroidei poate merita.

Complexul de Vitamine B. Luarea anumitor suplimente de vitamine poate avea un efect asupra sănătății tiroidei.
Hormonii tiroidieni scăzuti pot afecta nivelul de vitamina B12 din organism. Luarea unui supliment de vitamina B12 vă poate ajuta să reparați o parte din daunele cauzate de hipotiroidism.
Vitamina B12 este esențiala pentru unele dintre cele mai importante funcții ale organismului, cum ar fi formarea celulelor roșii din sânge (eritrocite), sinteza ADN-ului, funcționarea nervilor și menținerea funcției cognitive. Medicii nu testează în mod obișnuit nivelul de vitamina B12, astfel încât deficitul de vitamina B12 poate trece neobservat. În timp, deficitul de vitamina B12 poate provoca anemie, leziuni ale nervilor și poate chiar afecta memoria și raționamentul. Este o vitamină solubilă în apă care se găsește în mod natural în produsele animale
De asemenea, ea se găsește și în anumite alimente fortificate, suplimente alimentare și medicamente. Cercetările arată că unele persoane prezintă un risc mai mare decât altele pentru deficitul de vitamina B12 bazat pe variațiile din gena FUT2. Deoarece produsele de origine animală sunt sursele principale ale vitamina B12, persoanele care urmează o dietă vegan sunt la un risc și mai mare de deficit de vitamina B12.
Gena FUT2. Enzima fucosiltransferazei 2 (FUT2) este codificată de gena FUT2 și este implicată în absorbția vitaminei B12 și transportul între celule. Variante ale acestei gene au fost corelate cu niveluri scăzute de vitamina B12 în sânge. Cu toate acestea, pentru persoanele cu varianta de risc, un raport adecvat de vitamina B12 poate ajuta la reducerea riscului de deficit de vitamina B12.
Marker analizat rs601338, variante de risc GG, GA
Alimente bogate în Vitamina B12
Carne: păsări de curte, miel, vită
Ouă
Produse lactate
Pește și fructe de mare
Cereale pentru mic dejun fortificate cu B1
Vitamina B12 poate ajuta la oboseala pe care o poate provoca boala tiroidiană. Boala vă afectează și nivelul de vitamina B-1. Puteți adăuga mai multe vitamine B în dieta dumneavoastră cu următoarele alimente:
Află si tu din testul genetic CSBN Diet PLUS, nivelul tău optim de Vitamina B12 și necesarul de suplimentare după profilul genetic.

Probiotice
Foarte multe studii relevă legătura strânsă dintre hipotiroidism și problemele intestinului subțire, de aceea recomand efectuarea unui test de dizbioză intestinală – CSBN Microbiota.
S-a descoperit că motilitatea gastrointestinală (GI) alterată, observată în mod obișnuit în cazul hipotiroidismului, poate provoca o creștere excesivă a bacteriilor intestinale subțiri (SIBO) și, în cele din urmă, poate duce la simptome gastrointestinale cronice, cum ar fi diareea.
Suplimentele probiotice conțin bacterii vii utile care vă pot ajuta să vă mențineți stomacul și intestinele sănătoase.
Pe lângă formele de suplimente, alimentele și băuturile fermentate, cum ar fi chefirul, kombucha, unele brânzeturi și iaurtul conțin probiotice utile.
Cu toate acestea, Administrația pentru Alimente și Medicamente nu a aprobat utilizarea probioticelor pentru prevenirea sau tratamentul vreunei afecțiuni. Discutați cu nutrigeneticianul dumneavoastră pentru a vedea dacă aceste suplimente vă pot ajuta.
Dieta fara gluten
Adoptarea unei diete fără gluten este mai mult decât o moft pentru multe persoane cu hipotiroidism.

Potrivit Fundației Naționale pentru Conștientizarea Celiachiei din USA, un număr semnificativ de persoane cu boală tiroidiană au și boala celiacă.
Boala celiacă este o tulburare digestivă în care glutenul declanșează un răspuns imun în intestinul subțire.
Cercetările continuă din prisma dacă o dietă fără gluten pentru tratamentul bolilor tiroidiene.
Mulți oameni cu tiroidita Hashimoto și hipotiroidism se simt mai bine după ce au eliminat grâul și alte alimente care conțin gluten din dieta lor.
Dar există câteva dezavantaje în afară gluten. În primul rând, costul de cumpărare a alimentelor fără gluten este adesea mult mai mare decât al alimentelor care conțin grâu.
De asemenea, unele alimente preambalate, fără gluten, nu sunt sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că aceste alimente pot avea un conținut mai mare de grăsimi și mai puține fibre decât produsele care conțin grâu.