Alergia la Sulfiti
Sulfiții au fost folosiți încă din epoca romană pentru a păstra aroma și culoarea alimentelor, pentru a inhiba creșterea bacteriilor, pentru a reduce alterarea alimentelor și pentru a ajuta la conservarea medicamentelor.
În prezent, industria alimentară îi folosește pentru a preveni oxidarea grăsimilor și a uleiurilor din produsele prelucrate. Sulfiții pot menține culoarea originală a alimentelor (împiedicând nuanțele să se închidă) și, de asemenea, pot preveni proliferarea mucegaiurilor, a bacteriilor și a drojdiilor.
Sulfiții pot fi recunoscuți pe etichetele nutriționale datorită nomenclaturii lor specifice. Producătorii trebuie să specifice funcția pe care aceste substanțe o îndeplinesc în alimente și să le enumere după denumire sau după numărul E. Sulfiții sunt cuprinși între E220 și E228.
Etichetarea unui produs alimentar care conține sulfiți este obligatorie deoarece aceștia fac parte dintr-un grup de substanțe despre care se știe că provoacă hipersensibilitate, așa cum se arată în Codex Alimentarius.
Care sunt reacțiile adverse cauzate de sulfiți?
Simptomele astmului sunt cele mai frecvente reacții adverse cauzate de sulfiți:
Se estimează că respirația șuierătoare, senzația de apăsare în piept și tusea afectează 5-10% dintre persoanele cu astm bronșic.
Simptomele sunt mai probabile atunci când astmul este slab controlat.
Reacțiile adverse la sulfiți pot apărea ocazional atunci când nu există antecedente de astm bronșic.
Sulfiții pot provoca, de asemenea, reacții de tip alergie (intoleranțe), cu simptome precum respirația șuierătoare la persoanele cu astm bronșic, rinită alergică (febra fânului) și urticarie (urticarie).
În cazuri foarte rare este posibil ca sulfiții să fi provocat anafilaxie, cel mai sever tip de reacție alergică. Simptomele includ înroșirea feței, bătăi rapide ale inimii, respirație șuierătoare, urticarie, amețeli, tulburări de stomac și diaree, colaps, furnicături sau dificultăți la înghițire.
Multe dintre aceste reacții, atunci când au fost evaluate pe deplin, s-au dovedit a nu fi anafilaxie sau cauzate de alți factori declanșatori decât sulfiții.
Care sunt mecanismele de declanșare a reacției la sulfiți?
Mecanismele pentru reacțiile adverse pot varia și includ:
Contracția reflexă a căilor respiratorii cauzată de inhalarea dioxidului de sulf. Acest mecanism poate explica apariția rapidă a simptomelor la consumul de lichide precum berea sau vinul, când dioxidul de sulf este inhalat în timpul procesului de înghițire.
O deficiență parțială a enzimei sulfit oxidază (care ajută la descompunerea dioxidului de sulf), la unele persoane cu astm bronșic care reacționează la sulfiți.
Alte mecanisme nu au fost încă pe deplin înțelese.
Este sensibilitatea la sulfiți o reacție diferită față de alergia la sulfonamide (antibiotic) ? Da. Reacțiile alergice la antibioticele sulfonamide sunt foarte diferite de sensibilitatea la sulfiți.
Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!