fbpx

 Cancerul mamar

 Cancerul mamar

Este de mai multe tipuri și are o rată diferită de răspândire. Unele tipuri de cancer de sân încep să se răspândească în decurs de ani de zile, pe când altele se răspândesc rapid.

Exista mai multe tipuri de cancer mamar:

•cancer mamar HER2+ 

•cancer triplu negativ (receptor de estrogen

•receptor de progesteron și Her2/neu negativ) •cancere de san care au anumiti receptori pentru hormonul estrogen si se numesc cancere cu receptori de estrogen pozitivi (ER pozitiv).

Studiile confirma ca peste 80% dintre toate cancerele mamare sunt „ER pozitive”. Asta inseamna ca celulele canceroase se inmultesc ca raspuns la hormonul estrogen din organismul femeilor.

Cancerul mamar ereditar

Se estimeaza ca aproximativ 5% – 10% dintre cazurile de cancer de san sunt legate de mutatii genetice mostenite de la parinti. Au fost identificate o serie de gene mutante mostenite care pot creste riscul de cancer la san, iar cele mai frecvente sunt genele  BRCA1 si BRCA2 – ambele cresc in mod semnificativ atat riscul de cancer mamar, cat si de cancer ovarian.

Mutatia BRCA

In jur de 5% dintre cazurile de cancer de san si pana la 25% dintre cazurile de cancer de san ereditar sunt provocate de o mutatie a BRCA1 sau a BRCA2. O femeie care are o mutatie a BRCA1 prezinta un risc de 65-95% de a suferi de cancer de san la un moment dat pe durata vietii si se considera ca peste 90% dintre cazurile de cancer de san sau ovarian ereditar se datoreaza unei mutatii a BRCA1 sau BRCA2.

Interventiile chirurgicale cu rol de preventie: mastectomie dubla si/sau salpingo-ovarectomie (o interventie care consta in scoaterea ovarelor si a trompelor uterine) sunt practicate in prezenta daca testele genetice atesta prezenta acestor gene de risc.

Receptorii hormonali si expresia genica a HER2

Cresterea anumitor tumori mamare este stimulata de doi hormoni: estrogen si progesteron. Este important sa se stabileasca daca la nivelul tumorii exista prezenti receptorii pentru estrogen (RE) sau pentru receptorii pentru progesteron (RPg), deoarece tumorile care prezinta un nivel inalt de receptori pentru hormoni pot fi tratate cu medicamente care actioneaza prin reducerea cantitatii de hormoni care ajung la tumora.

HER2 este tot un receptor cu rol in cresterea celulelor, care se depisteaza in aproximativ 20% dintre cancerele de san. Tumorile care au un nivel inalt de HER2 pot fi tratate cu medicamente cu actiune anti-HER2.

Tumorile triplu negative sunt cancerele mamare care nu prezinta RE, RPg sau niveluri inalte de HER2.

Factori de risc în apariția cancerului de sân pe care nu îi poți controla:

Vârsta. Femeile cu vârsta peste 50 de ani prezintă un risc mai crescut de apariție a cancerului mamar față de cele mai tinere.
Rasa. Femeile afro-americane sunt mai predispuse decât femeile albe la apariția cancerului de sân înainte de menopauză.
Sânii denși. Tumorile sunt mai greu de depistat dacă sânii au mai mult țesut conjunctiv decât țesut gras.
Istoricul personal. Dacă ați mai avut cancer mamar, șansele ca acesta să reapară sunt mai crescute.
Istoricul medical în familie. Dacă o rudă de sex feminin de gradul I (mama, sora sau fiica) a avut cancer la sân, este de două ori mai probabil să suferiți de boală. A avea două sau mai multe rude de gradul I cu antecedente de cancer de sân crește riscul de cel puțin trei ori. Acest lucru este valabil mai ales dacă au avut cancer mamar înainte de menopauză sau dacă a afectat ambii sâni. Riscul poate crește, de asemenea, dacă tatăl sau fratele dvs a fost diagnosticat cu cancer de sân.
Genele. Modificările genetice joacă și ele un rol important în apariția cancerului de sân. 
Radiații. Dacă ați avut nevoie înainte de 40 de ani de tratament pentru cancer, precum limfomul Hodgkin, aveți un risc crescut de cancer de sân.
Dietilstilbestrol (DES). Medicii au folosit acest medicament între 1940 și 1971 pentru a preveni avortul spontan.

Factori de risc în apariția cancerului mamar pe care îi poți controla:

Activitatea fizică. Cu cât ești mai sedentar, cu atât cresc factorii de risc.
Greutatea și dieta. Creșterea în greutate după menopauză va crește și riscul apariției cancerului de sân.
Alcoolul. Consumul regulat de alcool crește riscul apariției cancerului de sân.
Istoricul sistemului reproductiv. Șansele de apariție a cancerului mamar cresc dacă aveți primul copil după vârsta de 30 de ani și dacă nu ați alăptat. 
Administrarea de medicamente pe bază de hormoni. Fie că este vorba despre terapie de substituție hormonală care include atât estrogen cât și progesteron în timpul menopauzei, fie că este vorba de utilizarea anumitor metode de control al sarcinii (administrarea de anticoncepționale, plasturi hormonali, inele vaginale care conțin hormoni etc), acestea cresc riscul apariției cancerului de sân.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol  nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.

 Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.

  Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.