fbpx

Cancerul de san și alimentația 

Cancerul de san și alimentația 

Poate dieta să te ajute in cazul cancerul de sân HER2-pozitiv?

   Dieta zilnică poate afecta sănătatea ta generală. Aproximativ 20 până la 30% din toate tipurile de cancer pot fi legate de dietă, activitate fizică și alți factori de risc modificabili similari. Deși nici o mâncare sau dietă nu poate preveni sau trata orice tip de cancer, alimentația este o parte importantă a planului tău de tratament și prevenție.

    Unele alimente pot încetini creșterea cancerului de sân HER2-pozitiv prin reducerea cantității de proteină HER2 produsă. Alte alimente pot bloca celulele canceroase să nu primească nutrițienți sau le pot face mai sensibile la tratamentul medicamentos. Acest lucru face ca celulele canceroase HER2-pozitive să se micșoreze sau să moară.

În mod similar, unele alimente pot agrava cancerul de sân și alte tipuri de cancer. Acestea pot facilita creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

Alimente de consumat dacă aveți cancer de sân HER2-pozitiv

Citrice – conțin antioxidanți numiți flavonoide care pot ajuta la încetinirea creșterii celulelor canceroase HER2-pozitive. Luați în considerare să mâncați următoarele citrice: portocale; grapefruit; bergamotă; lămâi.

Un studiu de cercetare a descoperit două flavonoide specifice în fructele citrice: naringenina și hesperetina. Într-un cadru de laborator, flavonoidele au ajutat la oprirea creșterii celulelor canceroase HER2-pozitive.

Citricele pot ajuta, de asemenea,să devină celulele canceroase mai sensibile la medicamentele care le împiedică să se răspândească în alte părți ale corpului.

Piperul negru conține un compus activ numit piperin.Cercetările sugerează că piperina are un efect antitumoral asupra celulelor canceroase de sân HER2-pozitive. Aceasta înseamnă că oprește celulele să crească și le provoacă apoptoza. S-a descoperit, de asemenea, că piperina oprește gena HER2 să producă proteine ​​HER2.

Legume cu fitoestrogeni. Unele legume pot ajuta la încetinirea sau oprirea creșterii celulelor HER2-pozitive. Ele pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea eficacității anumitor tratamente medicamentoase pentru cancer. Ia în considerare să mâncați mai multe legume și ierburi, inclusiv: varza chinezeasca, țelină, pătrunjel, ardei gras, salată verde. Toate aceste legume conțin fitoestrogeni sau flavone, care sunt compuși pe bază de plante.

Alimentele bogate în grăsimi nesaturate (sănătoase) numite acizi grași omega-3 sunt bune pentru sănătatea ta generală. Aceste grăsimi sănătoase pot scădea și echilibra nivelul de colesterol și pot ajuta la tratarea cancerului de sân HER2-pozitiv și a altor tipuri de cancer de sân. Alimentele bogate în acizi grași omega-3 includ: ulei de masline; seminte de in; semințe chia; semințe de dovleac; nuci; 

avocado, alge, somon, sardine, macrou, păstrăv, ton.

Un studiu recent a sugerat că uleiul de măsline extravirgin a ajutat la încetinirea răspândirii celulelor canceroase de sân HER2-pozitive.    

Un alt studiua constatat că utilizarea semințelor de in împreună cu medicamentele pentru chimioterapie a avut rezultate mai bune decât chimioterapia singură. Combinația dintre semințe de in și chimioterapie a putut opri creșterea celulelor canceroase de sân.

     Atât uleiul de măsline extravirgin, cât și semințele de in conțin acizi grași omega-3 și alte substanțe chimice care vă pot ajuta organismul să lupte împotriva celulelor canceroase.

Alimente cu melatonină. Poate știi că melatonina te ajută să dormi mai bine. Această substanță chimică naturală poate avea și proprietăți anticancerigene. Un studiu a sugerat că melatonina ajută la blocarea divizării celulelor canceroase de sân HER2-pozitive. De asemenea, poate preveni răspândirea cancerului în alte părți ale corpului. Corpul tău produce melatonină în cantități mici. De asemenea, puteți obține o doză sănătoasă de melatonină din următoarele alimente: ouă, pește, nuci, ciuperci, leguminoase, semințe încolțite.

Strugurii și semințele de struguri conțin o serie de compuși sănătoși care pot ajuta la tratarea cancerului de sân HER2-pozitiv. Un studiu clinic a raportat că extractul din piele și sâmburi de struguri roșii poate împiedica creșterea și răspândirea celulelor canceroase de sân HER2-pozitive. Strugurii roșii și violet sunt bogați într-un antioxidant numit resveratrol. Poate îmbunătăți rezultatele tratamentelor pentru cancerul de sân, inclusiv radioterapia și chimioterapia. Se crede că acest lucru se datorează faptului că resveratrolul poate echilibra hormonii estrogeni naturali din organism.

Legume Cu flavone. Flavonele, numite și fitoestrogeni, sunt un tip de compus pe bază de plante care poate aduce beneficii persoanelor cu cancer de sân. Cercetările sugerează că acești compuși pot ajuta la încetinirea creșterii celulelor canceroase HER2 și la reducerea riscului de cancer de sân

Legumele și ierburile cu flavone includ: Varză, Țelină, Ceapă, Roșii, Pătrunjel, Salată verde, broccoli, Ardei gras.

Curcuma sau Turmericul este un condiment folosit la prepararea mâncărurilor tradiționale indiene. Contine curcumina care este puternic antioxidanta. Curcumina a fost folosită de mult timp pentru proprietățile sale antiinflamatorii și a raportat efecte anticancerigene.

      Este important de menționat că studiile menționate mai sus au investigat relația dintre anumiți compuși din alimente, nu alimentele în sine.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol  nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.

 Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.

  Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.