Carnea provoacă cancer?
Există cercetări care sugerează că consumul excesiv de carne, în special carne procesată, poate fi asociat cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer. Organizații precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), care face parte din cadrul OMS, au clasificat carnea procesată (cum ar fi șunca, salamurile, cârnații) ca fiind „probabil cancerigenă pentru oameni” (Grupa 1), iar carnea roșie (cum ar fi cea de vită, porc, oaie) ca fiind „posibil cancerigenă pentru oameni” (Grupa 2A).
În urmă cu câțiva ani, după ce a analizat mai mult de 800 de studii, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății, a stabilit că fiecare porție zilnică de 50 de grame de carne procesată – aproximativ o cantitate de un hotdog sau șase felii de bacon gătit – risc crescut de cancer de colon cu 18%.
De ani de zile, am auzit că consumul de carne crește riscul de cancer, mai ales când vine vorba de carne roșie și procesată.
Iar cercetările sugerează că carnea roșie și procesată poate fi problematică pentru unii oameni.
Carnea procesată – carnea de prânz, carnea conservată și carnea sacadată – precum și carnea roșie puternic grătară, carbonizată sau înnegrită pot introduce o mulțime de compuși potențial cancerigeni în corpul nostru.
Mecanismul prin care carnea procesată și carnea roșie ar putea contribui la riscul de cancer. Prezența compușilor chimici precum nitriții și nitrații în carnea procesată sau substanțe precum heterociclicele aromatice policiclice (HAP-uri) care pot forma în timpul procesului de gătire la temperaturi ridicate.
Este important să menționăm că aceste riscuri sunt asociate în principal cu consumul excesiv. Un consum moderat și echilibrat de carne, împreună cu o dietă sănătoasă în general, poate face parte dintr-un stil de viață sănătos. Pentru a lua decizii informate cu privire la dieta ta, este recomandat să consulți un profesionist în domeniul nutriției și să iei în considerare recomandările organizațiilor de sănătate.
Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.