fbpx

Cea mai bună dietă pentru hipotiroidism: alimente de consumat, alimente de evitat

Cea mai bună dietă pentru hipotiroidism: alimente de consumat, alimente de evitat

      Hipotiroidismul este o afecțiune în care organismul nu produce suficienți hormoni tiroidieni.

Hormonii tiroidieni ajută la controlul creșterii, repararea celulelor și metabolismul. Drept urmare, persoanele cu hipotiroidism pot prezenta oboseală, căderea părului, creșterea în greutate, senzația de frig și senzația de depresie, printre multe alte simptome
Hipotiroidismul afectează 1-2% dintre oameni din întreaga lume și are de 10 ori mai multe șanse să afecteze femeile decât bărbații .
Alimentele singure nu vor vindeca hipotiroidismul. Cu toate acestea, o combinație de nutrienți și medicamente potrivite poate ajuta la restabilirea funcției tiroidei și la minimizarea simptomelor.
Acest articol prezintă cea mai bună dietă pentru hipotiroidism, inclusiv ce alimente să mănânci și pe care să le eviți – totul bazat pe cercetări științifice.
Cum îți afectează hipotiroidismul metabolismul?
Hormonul tiroidian ajută la controlul vitezei metabolismului. Cu cât metabolismul tău este mai rapid, cu atât corpul tău arde mai multe calorii în repaus.
Persoanele cu hipotiroidism produc mai puțini hormoni tiroidieni. Aceasta înseamnă că au un metabolism mai lent și ard mai puține calorii în repaus.
A avea un metabolism lent vine cu mai multe riscuri pentru sănătate. Vă poate oferi o strare de oboseală, vă poate crește nivelul de colesterol din sânge și vă poate îngreuna pierderea în greutate.
Dacă vă este greu să vă mențineți greutatea cu hipotiroidism, încercați să faceți cardio de intensitate moderată sau mare. Aceasta include exerciții precum mersul rapid, alergarea, drumețiile și canotajul.
Cercetările arată că exercițiile aerobice de intensitate moderată până la mare vă pot ajuta să vă creșteți nivelul hormonilor tiroidieni. La rândul său, acest lucru poate ajuta la accelerarea metabolismului. Persoanele cu hipotiroidism ar putea beneficia, de asemenea, de pe urma creșterii aportului de proteine. Cercetările arată că dietele normoproteice ​​ajută la creșterea ratei metabolismului.

Care sunt nutrienții importanți pentru sănătatea optimă a tiroidei?
Iodul este un mineral esențial care este necesar pentru a produce hormoni tiroidieni. Astfel, persoanele cu deficit de iod ar putea fi expuse riscului de hipotiroidism. Deficiența de iod este foarte frecventă și afectează aproape o treime din populația lumii.
Dacă aveți o deficiență de iod, luați în considerare să consumați mai multe alimente bogate în iod, cum ar fi alge marine, pește, lactate și ouă.
Seleniul ajută la „activarea” hormonilor tiroidieni, astfel încât aceștia să poată fi utilizați de organism. Acest mineral esențial are, de asemenea, beneficii antioxidante, ceea ce înseamnă că poate proteja glanda tiroidă de deteriorarea moleculelor numite radicali liberi.
Adăugarea alimentelor bogate în seleniu în dieta ta este o modalitate excelentă de a-ți crește nivelul de seleniu. Acestea includ nuci braziliene, ton, sardine, ouă și leguminoase.
La fel ca seleniul, zincul ajută organismul să „activeze” hormonii tiroidieni. Studiile arată, de asemenea, că zincul poate ajuta organismul să regleze TSH, hormonul care îi spune glandei tiroide să elibereze hormoni tiroidieni. Deficiențele de zinc sunt rare în țările dezvoltate, deoarece zincul este abundent în aprovizionarea cu alimente. Cu toate acestea, dacă aveți hipotiroidism, încercați să mâncați mai multe alimente bogate în zinc, cum ar fi stridiile și alte crustacee, carne de vită și pui.
Dacă vrei șă îți afli nevoile de micro și macronutrienți după profilul tău genetic, îți recomand i un testul genetic CSBN Diet PLUS pentru starea ta de bine.

Care sunt nutrienții sunt dăunători în hipotiroidism?
Goitrogenii sunt compuși care pot interfera cu funcționarea normală a glandei tiroide. Își iau numele de la termenul gușă, care este o glandă tiroidă mărită care poate apărea cu hipotiroidism.
În mod surprinzător, multe alimente comune conțin goitrogeni, includ:
Alimente din soia: tofu, tempeh, edamame etc.
Anumite legume: varză, broccoli, kale, conopidă, spanac etc.
Fructe și plante cu amidon: cartofi dulci, manioc, piersici, căpșuni etc.
Nuci și semințe: mei, nuci de pin, alune etc.

  În teorie, persoanele cu hipotiroidism ar trebui să evite goitrogenii. Dacă suferiți de afecțiuni ale glandei tiroide, hipotiroidism și trebuie să creșteți consumul de crucifere, trebuie să prestați deosebită atenție, deoarece anumiti glicosinolati sunt usor transformati in specii goitrogene. Aceste legume conțin anumiti compusi chimici care pot duce la apariția gușei. Ne referim aici la consumul de crucifere în stare crudă. Studiile au demonstrat că dacă unele crucifere dacă sunt consumate gătite și în cantități optime nu influentează negativ tiroida. Află și tu din testul genetic CSBN Diet PLUS dacă ai probleme cu detoxierea de faza II, dacă necesiți să consumi crucifere pentru a slienția polimorfismele și în ce cantități.

Alimente de evitat
Din fericire, nu trebuie să evitați multe alimente dacă aveți hipotiroidism.
Cu toate acestea, alimentele care conțin goitrogeni ar trebui consumate cu moderație și în mod ideal gătite.
Este recomandat să evitați să consumați alimente foarte procesate, deoarece acestea conțin de obicei multe calorii, aditivi, conservanți, grăsimi saturate. Aceasta poate fi o problemă dacă aveți hipotiroidism, deoarece vă puteți îngrășa ușor.
Iată o listă de alimente și suplimente pe care ar trebui să le eviți:
Alimente foarte procesate: hot dog, prăjituri, prăjituri etc.
Suplimente: aportul adecvat de seleniu și iod este esențial pentru sănătatea tiroidei, dar aportul prea mult din oricare dintre acestea poate provoca rău. Suplimentați cu seleniu și iod numai dacă medicul dumneavoatră endocrinolog v-a instruit să faceți acest lucru.
Iată o listă de alimente pe care le poți consuma cu moderație. Aceste alimente conțin goitrogeni sau sunt cunoscute iritante dacă sunt consumate în cantități mari:
Alimente pe bază de soia: tofu, tempeh, fasole edamame, lapte de soia etc.
Băuturi: cafea, ceai verde și alcool – aceste băuturi vă pot irita glanda tiroidă.

Alimente recomandate pentru a fi introduse în meniul zilnic al unei persoane diagnosticate cu hipotiroidism:
Ouă: ouăle întregi sunt cele mai bune, deoarece o mare parte din iod și seleniu se găsesc în gălbenuș, în timp ce albușurile sunt pline de proteine
Carne: toate cărnurile, inclusiv miel, vită, pui etc.
Pește: toate fructele de mare, inclusiv somon, ton, halibut, creveți etc.
Legume: toate legumele – legumele crucifere sunt bine de consumat în cantități moderate, mai ales când sunt gătite
Fructe: toate celelalte fructe, inclusiv fructe de pădure, banane, portocale, roșii etc.
Cereale și semințe fără gluten: orez, hrișcă, quinoa, semințe de chia și semințe de in
Lactate: toate produsele lactate, inclusiv lapte, brânză, iaurt etc.
Băuturi: apă și alte băuturi fără cofeină
Persoanele cu hipotiroidism ar trebui să urmărească să mănânce o dietă bazată pe legume, fructe și carne slabă. Acestea sunt sărace în calorii și foarte sățioase, ceea ce poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate.
În urmatorul articol voi prezenta Exemplu de meniu – 7 zile de regim igieno-dietetic pentru hipotiroidism.