fbpx

Cine are nevoie de suplimente alimentare?

Cine are nevoie de suplimente alimentare?

Suplimentele nu sunt un substitut pentru o dietă sănătoasă echilibrată, asa cum am mai spus-o si in articolul precedet. O dietă care include o mulțime de fructe, legume, cereale integrale, proteine ​​adecvate și grăsimi sănătoase ar trebui să ofere în mod normal toți nutrienții necesari pentru o sănătate bună. Majoritatea țărilor europene sunt de acord că mesajele adresate publicului larg ar trebui să se concentreze pe ghidurile alimentare bazate pe alimente. Suplimentele nu figurează în aceste ghiduri, dar există anumite grupuri de populație sau persoane care ar putea avea nevoie de sfaturi despre suplimente, chiar și atunci când consumă o dietă sănătoasă echilibrată, adică femeile aflate la vârsta fertilă, indivizii care iau anumite medicamente.
Parțial datorită stilului nostru de viață modern, nu toată lumea reușește să aibă o dietă sănătoasă. În Europa, studiile dietetice au sugerat că există aporturi suboptime pentru mai mulți micronutrienți. Proiectul EURRECA finanțat de UE a constatat aporturi inadecvate de vitamina C, vitamina D, acid folic, calciu, seleniu și iod. O comparație recentă a sondajelor naționale a arătat o îngrijorare larg răspândită cu privire la aportul de vitamina D, în timp ce anumite grupuri de vârstă sunt mai susceptibile de a avea un aport scăzut de minerale.
De exemplu, există îngrijorări cu privire la aportul adecvat de fier în rândul adolescentelor din Romania, Danemarca, Franța, Polonia, Germania și Regatul Unit.
Statutul acidului folic este, de asemenea, critic pentru femeile care pot rămâne însărcinate. Li se recomandă să ia acid folic înainte de concepție și să continue în primele 12 săptămâni de sarcină. Un statut adecvat de acid folic poate reduce riscul de a avea un copil cu defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida.
Cercetări recente sugerează că 50-70% dintre europeni au un statut slab de vitamina D. Deoarece starea vitaminei D depinde nu numai de aportul alimentar, ci și de expunerea la lumina UV, ar putea exista un argument mai puternic pentru recomandarea suplimentelor de vitamina D în țările nord-europene. În unele țări (inclusiv Marea Britanie, Irlanda, Țările de Jos și Suedia) există deja recomandări pentru anumite grupuri din populație să ia un supliment de vitamina D, deși există solicitări pentru mai multe cercetări.

Recomandare OMS de Nutrienți

Persoane peste 50 de ani: Vitamina D, vitamina B12 , acid folic. Vârstnicii fragili pot beneficia de un supliment de multivitamine în doză mică.
Femei aflate la vârsta fertilă: Acid folic și vitamina D, eventual fier
Copii sub 5 ani: Vitamina A, vitamina C, vitamina D, deși copiii cu un apetit bun care mănâncă o mare varietate de alimente s-ar putea să nu aibă nevoie de ele.
Persoane care alăptează: Vitamina D
Persoane cu expunere insuficientă la soare sau piele mai închisă la culoare:Vitamina D
Vegani: Vitamina B 12, vitamina D2.

Dar… exista un mare DAR… aceste infomatii sunt generela, nicidecum personalizate, sau dupa profilul genetic, de aceea este important sa te hranesti dupa bagajul tau genetic și iti recomand sa iti efectuezi un test genetic CSBN Diet.

Inainte de a lua orice supliment, iata cele mai bune intrebari care sa ti le pui:

  1. Am imperios nevoi de acest supliment? Nu pot lua continutul dintr-o dieta variata? Care sunt beneficiile pentru sănătate pe care acest supliment mi le poate aduce?
  2. Există studii care să demonstreze utilitatea acestui suplimentul sau doar reclame la TV?
  3. Dozajul corect?
  4. Perioada de timp pe care este necesar sa suplimentez?
  5. Interacţioneză acest supliment cu medicamentele pe care le utilizez sau unele alimente îî cresc sau scad eficiența?
  6. Ce spun studiile despre efecte adverse ?
  7. Este acest supliment reglementat ca avand termeni de certificare în calitate și siguranță? Unele grupuri de populație sunt sfătuite să ia suplimente specifice. Mesajul general este: urmați o dietă sănătoasă, echilibrată, citiți cu atenție etichetele suplimentelor și alimentelor fortificate și evitați să luați mai multe doze care depășesc cantitățile zilnice recomandate (DZR). În caz de îndoială, cereți sfatul unui nutrigenetician sau medic înainte de a alege un supliment alimentar. Pentru a evita irosirea sanatatii, a timpului si a finantelor, cel mai indicat este sa va efectuati un test de nutrigenetica, de exemplu CSBN Diet Plus care va va raspunde cu precizie despre nevoile personale și cantitatile individuale, nu generale.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!