fbpx

Suplimentele alimentare miracol sau miraj?

Suplimentele alimentare miracol sau miraj?

De la multivitamine și melatonină la fibre și ulei de pește, populația globului încearcă să-și sporească sănătatea și imunitatea au o mulțime de suplimente din care să aleagă. Se estimează că 58% dintre adulții din Europa cu vârsta de 20 de ani și peste iau suplimente alimentare, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Europa, iar industria suplimentelor este evaluată la peste 30 de miliarde de euro pe an. Utilizarea suplimentelor a crescut rapid în ultimele decenii, împreună cu industria wellness. Utilizarea suplimentelor variază în Europa. De exemplu, este frecventă în Germania și Danemarca (43% și, respectiv, 59% din populația adultă), dar este mai puțin în Irlanda și Spania (23% și, respectiv, 9%). Femeile folosesc suplimente mai mult decât bărbații. 

Ce sunt suplimentele alimentare?

Ideea din spatele suplimentelor alimentare, numite și suplimente alimentare sau nutritive, este de a furniza nutrienți care ar putea să nu fie consumați în cantități suficiente. Suplimentele alimentare pot fi vitamine , minerale , aminoacizi, acizi grași și alte substanțe livrate sub formă de pastile, tablete, capsule, lichide etc. Suplimentele sunt disponibile într-o gamă largă de doze și în diferite combinații. Cu toate acestea, doar o anumită cantitate din fiecare nutrient este necesar pentru organismele noastre să funcționeze, iar cantitățile mai mari nu sunt neapărat mai bune. La doze mari, unele substanțe pot avea efecte adverse și pot deveni dăunătoare. Pentru a proteja sănătatea consumatorilor, suplimentele pot fi, prin urmare, vândute în mod legal numai cu o recomandare de doză zilnică adecvată și o declarație de avertizare pentru a nu depăși această doză.

La ce sunt bune suplimentele?
Vitaminele, mineralele și mulți alți micronutrienți sunt vitale pentru funcționarea organismului și sunt o parte esențială a unei diete bune. Dar a consuma nutrienți din alimente nu este același lucru cu a le lua sub formă de suplimente. Utilizarea suplimentelor alimentare nu este un substitut pentru o dietă sănătoasă și echilibrată.
Suplimentele cu vitamine și minerale pot fi extrem de utile atunci când sunt prescrise pentru persoanele cu deficiențe nutriționale și anumite boli. Suplimentele de înaltă calitate ar trebui să fie disponibile pe scară largă și avem nevoie de ele ca parte a tratamentului medical, susțin studiile. Cu toate acestea, multe alimente ambalate din țara noastră sunt deja îmbogățite cu nutrienți suplimentari, ceea ce face deficiențele nutriționale neobișnuite în populația generală. Pentru majoritatea oamenilor, suplimentele pot oferi beneficii discutabile.
Într-o analiză publicată în 2020 în BMJ , Zhang a analizat rezultatele mai multor studii și nu a găsit nicio dovadă clară că suplimentele nutritive, cum ar fi vitaminele și mineralele, sunt utile pentru persoanele sănătoase pentru prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare sau cancerul.
Dovezile sunt și mai confuze pentru anumite suplimente alimentare derivate din plante cunoscute sub numele de botanice, cum ar fi echinacea și ginkgo. Oamenii de știință au încercat să descifreze efectele multor substanțe botanice sau suplimente nutritive, dar domeniul este încă plin de rezultate slabe sau contradictorii.
Multe dintre afirmațiile de sănătate pe care companiile le plesnesc pe etichetele suplimentelor lor pot extrapola rezultatele observate la animale la oameni sau pot face prea mult din ceea ce sunt încă constatări preliminare. Astfel aceste produse nu ar trebui promovate ca și cum ar avea beneficii pentru sănătatea noastră atunci când nu s-a dovedit niciodată că funcționează la oameni.
Producătorii nu sunt obligați să demonstreze că suplimentele lor sunt eficiente sau sigure înainte de a le comercializa. Și suplimentele nu sunt ținute la aceleași standarde de fabricație ca și medicamentele, ceea ce poate duce la produse alterate sau substandard. Este practic foarte dificil, dacă nu imposibil, să separăm produsele de proastă calitate de cele de calitate superioară de pe piață.
Când evaluați suplimentele, aveți grijă de afirmațiile extravagante, deoarece este puțin probabil ca acestea să fie adevărate. De asemenea, rețineți că unele suplimente pot conține o doză mult mai mică sau mai mare într-o singură pastilă sau porție decât aveți nevoie. Uneori, aceste suplimente sunt promovate la doze care sunt mult mai mari decât cele pe care le-ați obține cu dietă.
În general, consultați medicul despre orice utilizare a suplimentelor, deoarece multe suplimente pot interacționa cu medicamentele pe care le luați. De asemenea, este posibil să nu fie sigur de administrat în timpul sarcinii sau alăptării, înainte de o intervenție chirurgicală sau în timpul diverselor tratamente medicale.
Consumatorii ar trebui să știe, de asemenea, să identifice produsele de proastă calitate. „Sfatul meu general pentru pacienți este să rămâneți la suplimentele care enumeră un singur ingredient și să evitați un amestec de lucruri, cu excepția multivitaminelor”, spune Cohen. Anumite certificări, precum sunt semn al produselor de calitate superioară.
Atenție la suplimentele pentru slăbire, creșterea masei musculare – investigațiile anterioare au descoperit că sunt uneori alterate cu ingrediente ilegale sau ascunse, cum ar fi medicamentele farmaceutice și substanțele chimice sintetice . Aceste tipuri de suplimente pot fi deosebit de susceptibile de a conține aceste ingrediente nedezvăluite.

În cele din urmă, consumatorii pot căuta informații despre anumite vitamine, minerale pe site-uri web de încredere.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău.