fbpx

Cruciferele și detoxifierea

Cruciferele și detoxifierea

Familia de legume crucifere – precum varza, varza kale, varza de Bruxelles, conopida și broccoli – sunt atât de speciale încât posedă proprietăți chimice magice care susține multe dimensiuni cheie ale sănătății noastre, cum ar fi detoxifierea și protecția antioxidantă. Prin atributele lor de detoxifiere, ele ne ajută să neutralizăm și să eliminăm toxinele din corpul nostru, oferindu-ne mai multă energie, o sănătate îmbunătățită și puterea de a reduce riscul apariției bolilor grave, cum ar fi cancerul.
Care este treaba cu detoxifierea? Detoxifierea este o propunere 24/7. Nu este ceva ce poți realiza cu succes cu un suc ocazional de ierburi verzi și gata rapid te-ai detofixiat. Nu așa funcționează. Detoxifierea este un aspect central al biologiei noastre interne, care este conceput să funcționeze continuu pentru a ne proteja de toxinele la care suntem expuși din mediul nostru, precum și de cele pe care le producem intern ca parte normală a metabolismului nostru. Această curățare internă necesită energie extraordinară și resurse nutritive pentru a menține funcționarea fără probleme în orice moment – ​​pentru a ne menține sănătoși și pentru a ne ajuta să ne vindecăm. Detoxifierea are nevoie de atenția și sprijinul nostru constant.
Deși este important să evităm expunerea inutilă la toxine în viața noastră de zi cu zi, nu putem trăi într-un balon și există întotdeauna o curățare internă care necesită atenția noastră. Cea mai puternică modalitate de a menține detoxifierea freamăt, menținându-ne sănătoși, este să consumăm alimente care o susțin. Puține familii de alimente sunt la fel de puternice ca cruciferele, pline cu substanțe nutritive special concepute pentru a conduce afacerea de detoxifiere. Membrii familiei cruciferelor conțin mulți nutrienți, inclusiv vitamine cheie, minerale și antioxidanți.
Genetica detofixierii de fază II
In faza II a detoxifierii una dintre principalele reacții este conjugarea cu glutation operată de enzimele Glutation-S-Transferase și care duce la formarea de compuși foarte solubili numiți mercaptani.
Genele GSTM1 şi GSTT1 codifică pentru glutation S-transferază o familie de izoenzime detoxifiante care catalizează conjugarea diferitelor molecule toxice cu glutationul făcându-le mai puţin reactive şi mai uşor de eliminat din organism.
Prin aceasta reactie sunt eliminați numeroși compuși cancerigeni, medicamente, toxine alimentare, etc.
Polimorfismele în enzimele de detoxifiere de faza II, GSTM1 si GSTT1, pot modifica major factorul de risc. De exemplu la purtătorii genotipului I riscul este minor în timp ce la purtătorii genotipului D riscul este major.
Mai multe studii au raportat proprietăți benefice ale acestor legume, deoarece această familie conține nutrienți precum indol-3-carbinol și sulforafan care sunt agenți anti-tumorali puternici. De fapt, printre diferitele legume, broccoli și alte crucifere sunt cele mai strâns asociate cu un risc redus de cancer colorectal, plămâni, prostată și sân. Efectele de protecție împotriva riscului de cancer au fost atribuite, cel puțin parțial, cantității lor de glucosinolați, care le diferențiază de alte plante. Glucosinolații, o clasă de glicozide conținând sulf, prezente în cantități substanțiale în plantele crucifere și produsele lor de degradare, cum ar fi izotiocianatul, sunt considerate responsabile pentru beneficiile lor asupra sănătății. Conform unei meta-analize cu 13 studii epidemiologice incluse, aportul de crucifere a fost invers asociat cu riscul de cancer de sân.

Dacă suferiți de afecțiuni ale glandei tiroide, hipotiroidism și conform testului genetic trebuie să creșteți consumul de crucifere, trebuie să prestați deosebită atenție, deoarece anumiti glicosinolati sunt usor transformati in specii goitrogene. Aceste legume conțin anumiti compusi chimici care pot duce la apariția gușei. Ne referim aici la consumul de crucifere în stare crudă. Studiile au demonstrat că dacă unele crucifere, varză de Bruxelles, varza albă, conopidă, sunt consumate gătite (vapori cel mai bine) și în cantități de maxim 150 g zi nu influentează negativ tiroida.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.