Dieta pentru pacienții cu cancer de colon: orientări generale
Informatiile nutriționale pentru pacienții cu cancer de colon sunt similare cu cele menite să promoveze prevenirea cancerului și bunăstarea în rândul populației generale.
Societatea Americană de Cancer recomandă o varietate de alimente și nutrienți în timpul tratamentului, inclusiv surse sănătoase de proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale, pentru a ajuta organismul să răspundă provocărilor legate de tratamentul cancerului.
Următoarele îndrumări sunt recomandări generale. Circumstanțele pacientului oncologic sunt unice, factorii de risc, metoda de tratament și efectele secundare pe care le experimentează determină nevoile sale alimentare specifice. Adresați-vă unui specialist pentru sfatul medical pentru circumstanțele dumneavoastră personale.
Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o alimentație adecvată în timpul tratamentului pentru cancer este o provocare pentru mulți pacienți, dar beneficiile sunt numeroase. Vă poate întări sistemul imunitar și vă poate ajuta să vă furnizați energia de care aveți nevoie pentru a rămâne activ. Chiar și cantități mici de pierdere în greutate vă pot crește riscul de a experimenta reacții adverse legate de tratament. Și pierderea extremă în greutate în timpul tratamentului poate duce la spitalizare sau la necesitatea întreruperii sau amânării tratamentului.
Pe de altă parte, obezitatea poate avea un impact negativ asupra tratamentului și crește riscul de deces la unii pacienți cu cancer. Pacienții obezi prezintă, de asemenea, un risc mai mare de recidivă a cancerului colorectal în comparație cu pacienții care au o greutate sănătoasă.
Nutrienți pe care trebuie să îi includeți în dieta dumneavoastră împotriva cancerului de colon:
Electroliții , cum ar fi potasiul, magneziul, sodiul și calciul, sunt minerale esențiale care vă ajută corpul să mențină echilibrul adecvat al fluidelor. Surse bune de electroliți sunt legumele cu frunze verzi, cum ar fi salata verde și varza; fructe precum pepenele verde, bananele și avocado; și cartofi, fasole, migdale și alune. Este important ca pacienții cu cancer de colon să-și monitorizeze aportul, deoarece cancerul de colon și tratamentul acestuia pot interfera cu absorbția electroliților. Pierderea lichidelor din diaree, vărsături sau transpirație poate contribui, de asemenea, la dezechilibrul electrolitic .
Proteinele ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor și ajută organismul să repare țesuturile după intervenții chirurgicale, chimioterapie sau radiații. Cantitatea exactă necesară diferă de la pacient la pacient. Sursa de proteine este la fel de importantă ca și cantitatea. Evitați carnea roșie și carnea procesată. În schimb, alegeți proteine slabe precum ouăle, peștele și carnea de pasăre. Surse bune de proteine pe bază de plante sunt lintea, nucile și leguminoasele.
Fibrele ajută la trecerea alimentelor prin intestine . Făina integrală, orezul brun, fructele, legumele, nucile, semințele și leguminoasele precum lintea și fasolea neagră sunt toate surse bune de fibre alimentare.
Carbohidrații furnizează energia atât de necesară corpului și creierului. Sunt, de asemenea, surse bune de fibre, vitamine și minerale. Ar trebui să căutați carbohidrați complecși , care se găsesc în alimente integrale, cum ar fi fasole, fulgi de ovăz, pâine integrală, orz și fructe întregi. Carbohidrații complecși ajută organismul să mențină masa musculară și să regleze zahărul din sânge și sunt surse sănătoase de fibre și nutrienți.
Limitați sau evitați carbohidrații simplii care se găsesc în alimente precum făinurile rafinate, zahărul de masă și siropul. Excesul de zahăr poate duce la creșterea nesănătoasă în greutate și la niveluri ridicate de zahăr din sânge. Alimentele care conțin zahăr adăugat, de asemenea, tind să aibă valoare nutritivă scăzută.
Grăsimile sănătoase oferă organismului energie și reduc inflamația și pot ajuta creierul și sistemul nervos să funcționeze corect. Grăsimile sănătoase se găsesc în alimente precum peștele, semințele, nucile, avocado și uleiul de măsline. În general, recomandăm ca nu mai mult de 25 la sută din caloriile tale să provină din grăsimi sănătoase .
Vitaminele sunt, de asemenea, o parte cheie a călătoriei cancerului colorectal. Nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu rezultate slabe în unele cazuri și pot avea un impact negativ asupra supraviețuirii. Când pacienții sunt deficienți, se recomandă suplimente conform profilului genetic și statului actual al 25 OH vitamina D. Alte vitamine importante sunt complexul B, vitamina A și vitamina C, fiecare dintre acestea joacă un rol crucial în capacitatea organismului de a se recupera și de a tolera tratamentul cancerului colorectal.
Hidratarea adecvată este crucială în timpul și după tratament. Deshidratarea poate provoca o serie de probleme de la dureri de cap, constipație și oboseală până la scăderea tensiunii arteriale. Menținerea hidratării poate reduce, de asemenea, efectele secundare legate de tratament. O modalitate ușoară de a vă asigura că sunteți bine hidratat este să acordați atenție producției de urină: dacă urinați mai puțin decât de obicei, de exemplu, sau dacă urina are o culoare sau un miros puternic, probabil că nu veți primi suficiente lichide. Alte semne de deshidratare includ oboseală, amețeli și constipație.
Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.