fbpx

Inflamația și intestinul permeabil

Inflamația și intestinul permeabil

Tot mai multe studii sugerează o legătură între microbiomul nostru și diverse boli și tulburări autoimune. Au fost înregistrate niveluri anormale de bacterii găsite în microbiom, stare numită disbioză și permeabilitate intestinală crescută (uneori denumită „intestin permeabil”), care permite bacteriilor să călătorească sau să „scurgă” din intestin în fluxul sanguin, fenomen observat în afecțiuni inflamatorii cum ar fi artrita reumatoidă, tiroidita Hashimoto, boala celiacă, boala Crohn, scleroza multiplă, obezitate, și steatoză hepatică non alcoolica precum și depresia majoră.
Intestinele subțire și gros ale tractului digestiv sunt căptușite cu un strat de celule epiteliale care creează o barieră de joncțiuni strânse, care împiedică translocarea bacteriilor. Translocarea bacteriană are loc atunci când nu numai bacteriile, ci și viruși, toxine, iar alergenii din intestin trec în sânge și în restul corpului. Dacă are loc translocarea, se poate dezvolta inflamație sau boală. Această barieră intestinală reglează, de asemenea, diverse funcții imunitare, trimițând semnale către celulele imune. Bacteriile benefice trăiesc în mod natural în intestin și orice modificare anormală a cantității sau tipului acestora (de exemplu, din cauza stresului cronic sau a utilizării de medicamente precum antibiotice sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) poate modifica bariera intestinală, scăzând sistemul său imunitar de apărare și creșterea riscului de îmbolnăvire. Cu toate acestea, nu este încă clar declanșatorul inițial al disbiozei: intestin permeabil care provoacă boala/inflamația sau invers. Această barieră intestinală reglează, de asemenea, diverse funcții imunitare, trimițând semnale către celulele imune.
Cele mai frecvente cauze ale intestinului permeabil sunt abuzul de droguri și toxinele alimentare (de exemplu, glutenul care acționează ca o toxină la persoanele susceptibile cu boala celiacă). Anumite substanțe nutritive, cum ar fi aminoacizii, glutamina și triptofan, s-a dovedit în studiile clinice că scad permeabilitatea intestinală prin îmbunătățirea joncțiunilor strânse. Fibrele din dietă pot îmbunătăți diversitatea bacteriilor din intestin, ceea ce crește producția de acizi grași cu lanț scurt și alți metaboliți benefici, care la rândul lor întăresc bariera intestinală. Sunt de asemenea studiate alimente bogate în prebiotice și probiotice și suplimente cu probiotice.
Ințelegerea interacțiunilor dintre microbiom, adică setul de bacterii care ne caracterizează, și răspunsul gazdei în diferitele sale manifestări ne va permite în viitor să dezvoltăm instrumente de diagnostic și terapeutice din ce în ce mai precise și mai eficiente.
 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!