Surse de vitamina D
Puține alimente conțin în mod natural vitamina D, deși unele alimente sunt îmbogățite cu vitamina D. Pentru majoritatea oamenilor, cea mai bună modalitate de a obține suficientă vitamina D este să îsi adauge un supliment, deoarece este greu să mănânci suficient prin alimente. Suplimentele de vitamina D sunt disponibile în două forme: vitamina D2 („ergocalciferol” sau pre-vitamina D) și vitamina D3 („colecalciferol”). Ambele sunt, de asemenea, forme naturale care sunt produse în prezența razelor ultraviolete B (UVB) ale soarelui, de unde și numele sau, „vitamina soarelui”, dar D2 este produs în plante și ciuperci și D3 la animale, inclusiv la oameni. Producția de vitamina D în piele este sursa naturală principală de vitamina D, dar mulți oameni au niveluri insuficiente, deoarece trăiesc în locuri în care lumina soarelui este limitată iarna sau pentru că au expunere limitată la soare, deoarece se află în interior o mare parte a timpului. De asemenea,
Există o diferență între suplimentele cu vitamina D3 și vitamina D2?
Dacă achiziționați suplimente de vitamina D, este posibil să vedeți două forme diferite: vitamina D2 și vitamina D3.
Vitamina D2 este făcută din plante și se găsește în alimente fortificate și în unele suplimente.
Vitamina D3 este produsă în mod natural de corpul uman și se găsește în alimentele de origine animală. Există o dezbatere continuă dacă vitamina D3 „colecalciferol” este mai eficientă decât vitamina D2 „ergocalciferol” pentru ridicarea nivelului sanguin al vitaminei. O meta-analiză a studiilor controlate randomizate care a comparat efectele suplimentelor de vitamina D2 și D3 asupra nivelurilor sanguine a constatat că suplimentele D3 au avut tendința de a crește concentrațiile sanguine ale vitaminei mai mult și au susținut acele niveluri mai mult decât D2. [
Unii experți citează vitamina D3 ca formă preferată, deoarece este produsă în mod natural în organism și se găsește în majoritatea alimentelor care conțin în mod natural vitamina.
Surse de hrana
Puține alimente sunt bogate în mod natural în vitamina D3. Cele mai bune surse sunt carnea de pește gras și uleiurile de ficat de pește. Cantități mai mici se găsesc în gălbenușurile de ou, brânză și ficatul de vită. Anumite ciuperci conțin puțină vitamina D2; în plus, unele ciuperci vândute în supermarket conțin cantități mai mari de D2 din cauza expunerii intenționate la cantități mari de lumină ultravioletă. Multe alimente și suplimente sunt îmbogățite cu vitamina D, cum ar fi produsele lactate și cerealele.
Ulei de ficat de cod
Somon
Pește-spadă
Pește de ton
Suc de portocale fortificat cu vitamina D
Lactate și lapte vegetal îmbogățit cu vitamina D
Sardine
Ficat de vita
Gălbenuș de ou
Cereale fortificate
Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!