Genetica vitaminei D si cancerul
Gena VDR oferă instrucțiuni pentru sintetizarea unei proteine numita Vitamina D receptor proteina. VDR se atașează de forma activa a vitamina D. Această interacțiune permite VDR colaborarea cu o alta proteina numita RXR. Complexul rezultat din aceste proteine se leaga apoi la o anumite regiuni a ADN-ului, cunoscuta sub numele de element de răspuns la vitamina D, și reglementează inclusiv activitatea genei VDR. Deși mecanismul nu este complet înțeles, VDR este, de asemenea, implicat in cresterea parului. Studiile sugereaza ca acest proces nu are nevoie de calcitriol.
Gena CYP2R1. Vitamina D 25-hidroxilaza este enzima cheie care activează vitamina D din tipul său preformat, care se obține prin expunerea la soare și dietă. Această enzimă este codificată de gena CYP2R1 și o variantă a acestei gene a fost asociată cu un risc crescut de niveluri scăzute de vitamina D.
Gena GC codifică proteina care leagă vitamina D și o transportă la țesuturi. O variantă în această genă a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de fracturi osoase atunci cand niveluri de vitamina D si calciu sunt scazute.
Vitamina D si cancerul
Cancerul de colon – persoanele cu niveluri circulante ale 25(OH)D sub 30ng/Ml au un risc de 2 ori mai mare sa dezvolte un cancer de colon comparativ cu cei care au niveluri optime de vitamina D.
Subiectii cu niveluri ale 25(OH)D sub 30 ng/mL au de asemenea un ris crecut de adenom de colon.
Studiile demonstreaza ca nivelurile de 25(OH)D au importanta in toate fazele carcinogenezei.
7 studii epidemilogice printer care si Western electric cohort study raporteaza un risc crescut de cancer de colon la indivizii care consuma cantitati mici de vitamin D.
Vitamina D si cancerul de san
Incidenta mortii prin cancer de san tinde sa fie mare in zonele cu ierni lungi si putin soare si scazuta in cele insorite. Femeile care se expun la soare si au un consum corespunzator de vitamin D au o incidenta mult mai mica de cancer de san(R).
Rata mortalitatii prin cancer ovarian in perioada premenopauzei este scazuta in regiunile insorite comparativ cu cele mai putin insorite.
Vitamina D si cancerul de prostate
Barbatii care traiesc in zone insorite si cei care se expun mult la soare au un risc scazut de cancer de proastata.
Intr-un studiu care a inclus 19.000 de subiecti barbati cei cu niveluri de 25(OH)D sub 16 ng/mL au avut un risc de 70% mai mare privind incidenta cancerului de prostata comparative cu cei care aveau valori in jur de 16 ng/mL .
La barbatii tineri cu niveluri ale 25(OH)D sub 16 ng/mL, incidenta cancerului de prostata a fost 3.5 ori mai mare decat la cei cu niveluri in jur de 16 ng/mL sau mai mult in timp ce incidenta de cancer invaziv pentru cei din grupul 1 a fost de 6.3 ori mai mare.
Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!