fbpx

Vitamina D

Vitamina D

Este atât un nutrient pe care îl mâncăm, cât și un hormon pe care corpul nostru îl produce. Este o vitamină solubilă în grăsimi despre care se știe de mult timp este implicat în metabolismul calciului și al fosforului; ambele sunt critice pentru construirea osului. De asemenea, studiile arată că vitamina D poate reduce creșterea celulelor canceroase, poate ajuta la controlul infecțiilor și poate reduce inflamația. Multe dintre organele și țesuturile corpului au receptori pentru vitamina D, ceea ce sugerează roluri importante dincolo de sănătatea oaselor, iar oamenii de știință investighează în mod activ alte funcții posibile.

   Rolul vitaminei D în prevenirea bolilor este un domeniu popular de cercetar. Deși studiile observaționale văd o legătură puternică cu rate mai scăzute ale anumitor boli la populațiile care trăiesc în climat mai însorit sau care au niveluri serice mai ridicate de vitamina D, studiile clinice care oferă oamenilor suplimente de vitamina D pentru a afecta o anumită boală sunt încă neconcludente. Acest lucru se poate datora diferitelor modele de studiu, diferențelor în ratele de absorbție a vitaminei D în diferite populații și diferitelor doze date participanțil

  Doza dietetică recomandată de vitamina D oferă cantitatea zilnică necesară pentru menținerea oaselor sănătoase și a metabolismului normal al calciului la persoanele sănătoase. 

  DZR: Doza dietetică recomandată pentru adulții cu vârsta peste 19 ani este de 600 UI (15 mcg) zilnic pentru bărbați și femei, iar pentru adulții > 70 de ani este de 800 UI (20 mcg) pe zi.

La nivel mondial, se estimează că 1 miliard de oameni au niveluri inadecvate de vitamina D în sânge, iar deficiențe pot fi găsite la toate etniile și grupele de vârstă. În țările industrializate, medicii văd reapariția rahitismului, boala care slăbește oasele care a fost în mare parte eradicată prin fortificarea cu vitamina D. Există dezbateri științifice despre cât de multă vitamina D au nevoie oamenii în fiecare zi și care ar trebui să fie nivelurile optime în ser pentru a preveni boala. Institutul de Medicină (IOM) a lansat în noiembrie 2010 recomandări de creștere a aportului zilnic de vitamina D pentru copii și adulți din SUA și Canada, la 600 UI pe zi. Raportul a crescut, de asemenea, limita superioară de la 2.000 la 4.000 UI pe zi. beneficii ale consumului unei cantități adecvate de vitamina D, deși încă nu există un consens cu privire la cantitatea considerată a fi adecvată.

Deficienta
Deficitul de vitamina D poate apărea din cauza lipsei de dietă, a unei absorbții slabe sau a nevoii metabolice de cantități mai mari. Dacă cineva nu mănâncă suficientă vitamina D și nu primește suficientă expunere la soare ultraviolet pe o perioadă lungă de timp, poate apărea o deficiență. Persoanele care nu tolerează sau nu mănâncă lapte, ouă și pește, cum ar fi cei cu intoleranță la lactoză sau care urmează o dietă vegană, prezintă un risc mai mare de a avea o deficiență. Alte persoane cu risc crescut de deficit de vitamina D includ:

Persoanele cu boli inflamatorii intestinale (colită ulcerativă, boala Crohn) sau alte afecțiuni care perturbă digestia normală a grăsimilor. Vitamina D este o vitamina liposolubila care depinde de capacitatea intestinului de a absorbi grasimea alimentara.
Persoanele care sunt obeze au tendința de a avea un nivel mai scăzut de vitamina D din sânge. Vitamina D se acumulează în țesuturile adipoase în exces, dar nu este ușor disponibilă pentru utilizare de către organism atunci când este necesar. Doze mai mari de suplimente de vitamina D pot fi necesare pentru a atinge un nivel de 25 OH vitamina D optim. Dimpotrivă, nivelul sângelui de vitamina D crește atunci când persoanele obeze pierd în greutate.
Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass gastric, care îndepărtează de obicei partea superioară a intestinului subțire, unde este absorbită vitamina D.
Condiții care rezultă din deficiența prelungită de vitamina D:
Rahitism: O afecțiune la sugari și copii cu oase moi și deformări ale scheletului cauzate de incapacitatea de întărire a țesutului osos.
Osteomalacia: o afecțiune la adulți cu oase slabe și înmuiate, care poate fi inversată cu suplimentarea. Aceasta este diferită de osteoporoza, în care oasele sunt poroase și fragile și starea este ireversibilă.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!