fbpx

Alimente care ar trebui să le adăugate în dieta în timpul tratamentului pentru cancer

Alimente care ar trebui să le adăugate în dieta în timpul tratamentului pentru cancer

Oricine are o boală cronică, chiar dacă nu este cancer, ar trebui să mănânce alimente bogate în proteine, grăsimi mono și polinesaturate, cereale integrale și vitamine și minerale.
Proteine ​​pe bază de plante. Unele dintre cele mai bune alimente de consumat în timpul chimioterapiei sau a altor tratamente împotriva cancerului sunt proteinele pe bază de plante. Acestea oferă cele mai înalte niveluri de vitamine și minerale. Dacă mănânci proteine ​​animale, alege opțiuni slabe, cum ar fi pui sau pește.
Grăsimi sănătoase, grăsimile mononesaturate și polinesaturate au, de asemenea, beneficii pentru sănătate. Avocado, ulei de măsline extravirgin, ulei de sâmburi de struguri și nuci sunt toate bogate în acizi grași omega-3, care ajută la combaterea inflamației și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Carbohidrați complecsi. Atunci când alegeți carbohidrații, optați pentru alimente care sunt procesate minim, cum ar fi grâul integral, tărâțele și ovăzul. Acestea au fibre solubile, care ajută la menținerea bacteriilor intestinale bune. Fibrele solubile promovează, de asemenea, producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care ajută la orice, de la metabolism la repararea celulară.
Vitaminele si mineralele ajută procesele enzimatice ale corpului nostru, care joacă un rol important în stimularea funcției imunitare și reducerea inflamației. Atunci când este posibil, selectați alimente îmbogățite cu vitamina D. Acestea pot include lapte, suc de portocale, iaurt și unele cereale.
Ar trebui să luați suplimente în timpul tratamentului pentru cancer?
Vitamina D tinde să fie cea mai frecventă deficiență de vitamine. Vitamina D s-a demonstrat și în studiile efectuate în infecția cu Sars-Vov2 că ajută la menținerea sistemului imunitar puternic, reduce oboseala și susține sănătatea oaselor.
Discutați cu medicul oncolog înainte de a adăuga orice vitamine sau suplimente la dieta dumneavoastră.

Cum vă poate ajuta dieta să gestionați efectele secundare ale tratamentului cancerului?
Unele modificări ale dietei vă pot ajuta să gestionați efectele secundare după începerea tratamentului. Aceste efecte secundare includ:

Pierderea poftei de mâncare. Mâncați mese mici sau gustări hrănitoare pe tot parcursul zilei, mai degrabă decât trei mese mari.
Constipație. Beți multă apă, luați în considerare un supliment de fibre și adaugă legume și fasole la mese.
Diaree. Alegeți alimente sau băuturi cu sodiu (băuturi pentru sport sau bulion) și potasiu (banane și toate sucurile naturale de fructe).
Pierderea gustului. A ști ce să mănânci atunci când nu poți gusta poate fi dificil. Luați în considerare să încercați alimente noi cu diferite condimente sau marinate. De asemenea, puteți adăuga arome puternice, precum suc de lămâie sau de lime.
Greaţă. Alimentele anti-greață includ citrice, ghimbir și ulei de mentă. Puteți mânca o felie de lămâie, puteți bea ceai de ghimbir sau puteți servi produse de mestecat cu ghimbir, medicamentele antiemetice.
Ce alimente ar trebui să evitați în timpul tratamentului pentru cancer?
Fii conștient de ceea ce se întâmplă în corpul dumneavoastră în timpul tratamentului pentru cancer. Citiți etichetele nutriționale și pregătiți-vă cât mai multă mâncare. Cel mai bine este să stați departe de alimentele foarte rafinate, procesate. De asemenea, ar trebui să evitați alimentele prăjite care conțin o mulțime de uleiuri hidrogenate, care pot crește inflamația.
Deoarece persoanele cu cancer au adesea un sistem imunitar compromis, luați în considerare să omiteți alimentele care prezintă riscul de apariție a bolilor alimentare, inclusiv:
Pește ușor gătit sau crud, cum ar fi sushi
Ouă fierte moi sau alimente care conțin ouă crude, cum ar fi maioneza de casă
Brânzeturi și produse lactate nepasteurizate
Fructe sau legume nespălate

Planificarea dietei pentru tratamentul cancerului
Dieteticianul sau un nutrigenetician vă poate ajuta să planificați mesele care vă oferă numărul potrivit de calorii și nutrienți.
 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.