fbpx

Nutriție pentru prevenirea cancerului colorectal

Nutriție pentru prevenirea cancerului colorectal

Anumiți factori de risc pentru cancerul colorectal pot fi reduceți prin:
Menținerea unei greutăți sănătoase
Activitate fizică
Alegeri inteligente pentru alimente

Pasul 1. Gestionează-ți greutatea. Dacă sunteți supraponderal sau obez, pierderea în greutate este un prim pas important în reducerea riscului de dezvoltare și recidivă a cancerului colorectal. Acest risc crescut vine de la niveluri mai mari de insulină și hormoni înrudiți în sânge, care par să încurajeze creșterea cancerului. Urmărește un indice de masă corporală (IMC) de 18,5-24,9. Chiar dacă IMC este departe de intervalul țintă, o pierdere în greutate corporală de 10% poate reduce riscul de cancer.
Pasul 2. Faceți-vă un obiectiv și rămâneți activi fizic. Țintește-te pentru cel puțin 30 de minute de activitate moderată zilnic. Activitatea fizică nu trebuie să fie costisitoare sau dificilă. Vă puteți plimba în jurul blocului sau într-un parc local. Puteți merge pe bicicletă sau vă puteți înscrie într-un club de agrement. Atâta timp cât vă face inima să bată mai repede și plămânii să respire mai profund, veți obține beneficiile activității fizice. Alegeți activități care vă plac. În acest fel, vei fi mai probabil să le faci în continuare.
Pasul 3. Faceți alegeri inteligente pentru alimente. S-a demonstrat că dietele pe bază de plante, bogate în fibre, care sunt moderate până la sărace în carne roșie, carne procesată și alcool minim, reduc riscul de cancer colorectal.
Mănâncă mai multe:
Legume: salată verde, roșii, ceapă, broccoli, vinete, morcovi, etc. Toate soiurile de legume au proprietăți de prevenire a cancerului, așa că consumarea unei varietăți mari este cheia. Cercetările arată acum că usturoiul este util în prevenirea cancerului colorectal, așa că asigurați-vă că îl includeți zilnic în mesele dumneavoastră.
Fructe: fructe de padure, pepene galben, mere, pere, portocale, banane, etc. Fructele intregi iti ofera cele mai multe beneficii, asa ca alege fructul întreg si limitează sau evita sucurile de fructe.
Cerealele integrale și fasole: quinoa, ovăz, orez negru, orz, farro, orez sălbatic, linte, fasole etc. Sunt bogate în fibre care protejează împotriva cancerului colorectal. Aceste alimente conțin multe alte substanțe care au fost legate de un risc mai mic de cancer. Din acest motiv, experții sugerează creșterea aportului de fibre din alimente integrale, mai degrabă decât suplimente.
Mănâncă mai puțin: Carne roșie (vită, miel, porc) : tipul de fier din carnea roșie și anumiți alți compuși poate crește riscul de cancer. Din acest motiv, se recomandă să consumați de cel mult 2 ori pe săptămână carne roșie.
Carne procesată ( mezeluri, slănină, cârnați și hot dog) : aceste produse conțin niveluri ridicate de nitrați și sodiu, care sunt ambele cancerigene. Se recomandă consumul de carne procesată rar sau deloc.
Fast-food: bogat în calorii, ceea ce face gestionarea greutății mai dificilă. De asemenea, bogat în sodiu, dar sărac în fructe, legume, cereale integrale, fasole și fibre.
Alcool: alcoolul se transformă în compuși care cauzează cancer în organism. Acești compuși pot deteriora, de asemenea, mucoasa celulară a colonului. Evitați alcoolul sau, dacă alegeți să beți, ar trebui să limitați consumul la 1 băutură.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.