fbpx

Ce este detoxifierea?

Ce este detoxifierea?

Detoxifierea este procesul natural de eliminare si neutralizare a toxinelor din organism. Colonul, plamanii, ficatul, rinichii, pielea sunt organele care joaca un rol important in detoxifiere.
De unde provin substantele toxice?
Toxinele exogene (xenobiotice) pot proveni din alimente (pesticide, ierbicide, îngrăşăminte, hormoni, chimicale, aditivi alimentari, metale grele) şi produse de curățenie, din aer (fum de țigară, gaze de eșapament etc.) şi din medicamente. Principalele clase de xenobiotice cu importanță medicală sunt: medicamentele, substanțele cancerigene, compuşi din mediu înconjurător (bifenili policlorurați, insecticide etc.).
Toxinele endogene sunt substanțe toxice create în organism şi pot proveni din toxinele intestinale (produse de bacterii, paraziți ), intermediari metabolici.
Procesul de detoxifiere are loc in doua faze.
FAZA I
Gena CYP1A2 codifică pentru enzima citrocrom P450 implicată în faza 1 (de activare) a înlăturării toxinelor-cum ar fi cancerigenele din cărnuri, fum şi metabolismul cafeinei. In faza I a detoxifierii gena este implicată în descopunerea aminelor hetrociclice și hidrocarburile aromatice policiclice numite HCA și HAP.
Acești compuși se formează atunci când carnea se gătește la o temperatură ridicată și devine înnegrită, crocantă . Apoi, mâncăm această carne și corpul nostru începe să descompună aceste HCA și HAP, ceea ce creează un produs secundar toxic. Dacă distrugeți rapid aceste HCA și HAP-uri, veți obține o creștere rapidă a acestui produs secundar toxic, iar corpul dumneavoastră devine puțin copleșit și nu se poate descurca foarte bine cu aceasta. Dacă le descompuneți încet, veți obține o creștere mult mai ușoară a subprodusului toxic, iar corpul vostru se poate descurca mai bine. CYP1A2 este o genă implicată în această cale și in cazul metabolizatorilor rapizi, am recomanda să-și limiteze consumul de carne la grătar sau afumată și să se concentreze asupra protejării cărnii în timpul proceselor de gătit. Gena EPHX1. Epoxid hidrolaza este o enzimă critică de biotransformare care transformă epoxizii din degradarea compușilor aromatici în trans-dihidrodioli care pot fi conjugați și excretați din organism. EPHX1 joacă un rol esențial in detoxifierea chimicalelor exogene la nivelul ficatului. Mutațiile acestei gene pot da deficit de epoxid hidrolază sau activitate crescută de epoxid hidrolază.
Care este efectul cărnurilor afumate sau la grătar asupra sănătăţii?
Prepararea cărnii la temperaturi înalte duce la formarea de substanţe chimice care nu sunt prezente în carnea crudă. Un exemplu de aceşti compuşi sunt aminele heterociclice (HCA) şi hidrocarburile policiclice aromate (PAH) considerate substanţe toxice care pot deteriora ADN şi proteinele din celulele corpului. HCA şi PAH se formează atunci cînd se prepară la temperaturi ridicate muşchi de vită, miel, porc, pasăre şi peşte.
Friptura, carnea la grătar sau în tigaie, barbecue, produc cea mai mare cantitate de HCA. Carnea preparată la cuptor, rotisor, vapori, conţine niveluri mult mai mici de HCA. Alimentele care sunt preparate timp îndelungat conţin cantităţi mari de HCA indiferent de metoda de preparare.
Faza II
In faza II a detoxifierii una dintre principalele reacții este conjugarea cu glutation operată de enzimele Glutation-S-Transferase și care duce la formarea de compuși foarte solubili numiți mercaptani.

Genele GSTM1 şi GSTT1 codifică pentru glutation S-transferază o familie de izoenzime detoxifiante care catalizează conjugarea diferitelor molecule toxice cu glutationul făcîndu-le mai puţin reactive şi mai uşor de eliminat din organism.
Prin aceasta reactie sunt eliminați numeroși compuși cancerigeni, medicamente, toxine alimentare, etc.
Numeroase studii au demostrat că se poate compensa lipsa de GSTM1 prin creşterea consumului de crucifere care conţin substanţe protective. Se recomandă crucifere măcar de 3-4 ori pe săptămână .

De ce cruciferele sunt importante pentru sănătate?
Mai multe studii au raportat proprietăți benefice ale acestor legume, deoarece această familie conține nutrienți precum indol-3-carbinol și sulforafan care sunt agenți anti-tumorali puternici. De fapt, printre diferitele legume, broccoli și alte crucifere sunt cele mai strâns asociate cu un risc redus de cancer colorectal, plămâni, prostată și sân. Efectele de protecție împotriva riscului de cancer au fost atribuite, cel puțin parțial, cantității lor de glucosinolați, care le diferențiază de alte plante. Glucosinolații, o clasă de glicozide conținând sulf, prezente în cantități substanțiale în plantele crucifere și produsele lor de degradare, cum ar fi izotiocianatul, sunt considerate responsabile pentru beneficiile lor asupra sănătății. Conform unei meta-analize cu 13 studii epidemiologice incluse, aportul de crucifere a fost invers asociat cu riscul de cancer de sân.
Dacă suferiți de afecțiuni ale glandei tiroide, hipotiroidism și conform testului genetic trebuie să creșteți consumul de crucifere, trebuie să prestați deosebită atenție, deoarece anumiti glicosinolati sunt usor transformati in specii goitrogene. Aceste legume conțin anumiti compusi chimici care pot duce la apariția gușei. Ne referim aici la consumul de crucifere în stare crudă. Studiile au demonstrat că dacă unele crucifere, varză de Bruxelles, varza albă, conopidă, sunt consumate gătite (vapori cel mai bine) și în cantități de maxim 150 g zi nu influentează negativ tiroida.

Pentru mai multe informatii, acceseaza testul de nutrigenetica CSBN Diet .