fbpx

Ce este mancatul emotional pe fondul situației actuale, când la granița se duc lupte grele, prețurile explodează zilnic?

Ce este mancatul emotional pe fondul situației actuale, când la granița se duc lupte grele, prețurile explodează zilnic?

Comportamentele alimentare pot îmbraca diferite forme mai mult sau mai puțin bizare, cum ar fi consumarea prea multor gustări, mâncatul compulsiv, necontrolat, forme de bulimie si anorexie, pofte nestăvilite, tendința de a reacționa la problemele emoționale prin consum exagerat de alimente, asa zisa formă de consolare cu ajutorul alimentelor. Experții cred că 75% din excesele alimentare depind de probleme emoționale.

Care sunt evenimentele trigger pentru declanșarea mancatului compulsiv: 

Situații excepționale pe care le trăim, acum: război, stress
Probleme financiare 
Conflicte acasa
Stres la locul de munca
Oboseala

Unele variante ale genelor din bagajul tău gebetic sunt asociate cu aceste aberații alimentare, cum ar fi aportul frecvent de gustări și tendința la mâncat compulsiv. Identificarea acestor variante genetice ne poate ajuta să înțelegem mai bine rădăcinile comportamentelor noastre alimentare și să implementăm strategii pentru a le controla, în special prin ameliorarea stresului.

Cum poti ameliora mancatul emotional?

Mâncarea nu rezolva problemele interioare!
Cea mai sănătoasă modalitate de a vă hrăni este să urmați dieta bazată pe profilul vostru genetic, respectând nivelul de carbohidrați rafinați și grăsimi saturate. 
Studiile au arătat organismul nostru are propria memorie, are un ceas biologic și, datorită obiceiurilor, așteaptă mâncarea în anumite momente, astfel crează-ți program regulat de mese și gustari.
Consumă gustări sănătoase și să evitați consumul de alimentele pline de grăsimi saturate și zaharuri care, din păcate, sunt adesea folosite pentru a atenua stresul emoțional. 
Pentru a reduce stresul, faceti exerciții fizice.
Tine un jurnal alimentar unde sa îți notezi alimentele consumate și stările emoționale.
Elimina ispitele care te fac sa mananci emotional! De exemplu, nu pleca la supermarket când îți este foame, clar vei cumpara doar alimente nesănătoase!
Nu îți face depozit in casa gustari pe care sti ca le mananci pe fond emotional, si lasa-ți la-nseamna doar gustari sanatoase – fructe, seminte, nuci, iaurt, bastonașe de legume.
Când foamea emoțională îți da târcoale, găsește activități care alunga stările, ieși la plimbare, joaca-te împreuna cu copilul, suna pe cineva drag, fa ordine, etc.
 In situația actuala exista un trend in a mânca dezechilibrat, pe fond emoțional, datorita situației tensionate la granița noastră.
   Pe când eram convinși ca negocierile vor da rezultate, războiul care se duce dincolo de hotarele țării noastre este crâncen, iar in fundamentul acestei situații, și mai mult, dacă predispozițiile genetice sunt cu polimorfisme pentru comportamente alimentare – pacientii mei știu despre ce vorbesc, se poate ingera și cu cel puțin, 500 kcal peste necesarul caloric, cu pana la 1000-1500 kcal peste, extrem de simplu: din dulciuri concentrate, ronțăitul, fructe in exces, iar lipsa de mișcare, favorizează depozitele adipoase, RMB este încetinită.
Care sunt alimentele care se consuma pe fondul foamei nervoase?
dulciuri concentrate 
Cafea
făinoase albe combinate cu grăsimi saturate – sărături .

Exista optiuni pentru pofte incontrolabile:
😩 înlocuirea tabletei de ciocolata cu mere🍏 sigur nu va funcționa? De ce? Polimorfismele tale genetice vor cere in continuare ciocolata!
Ce poți face? Poți combina fructe, cu ciocolata neagra, in proporție de 70-30%, sau dacă și un test genetic, poți conform sensibilității tale personale la carbohidrati, sa mănânci dulciuri concentrate 6-8-10% din caloriile totale.

🍞înlocuiește faina alba cu faina integrala, mult mai hranitoare, mult mai bogata in fibre și îți asigura o sațietate mai buna 

🥄zaharul înlocuit cu zahar 0% calorii, cu miere, dar atenție la cantități

🤸🏻‍♀️imbratiseaza sportul, cu atât l-ai mult ca restricțiile s au ridicat , dacă nu ai timp, fa exerciții fizice acasă in timp ce te uiți la serialul favorit, după ce adormi copilul, sau dimineara devreme înainte de job

🥨 rontaielile – înlocuiește-le cu fructe, legume, seminte și nuci crude, bastonașe de legume cu crema de brânza, cu hummus, ceva hrănitor, bogat in minerale și vitamine; iaurt, șunca de pui, batoane de fructe cu miere

🍽 obiectiv: 3 mese principale și 2 gustari – optional, depinzând de cât de mare este cantitatea calorică a meselor și de polimorfismele genetice pe care le posezi – poftesti sau nu…
  Optează pentru alimente hranitoare, dense, încărcate cu nutrienti cu o biodisponibilitate mare. Adaugati legume in farfurie, proteina și carbohidrati integrali, după modelul CSBN Plate.

Dacă simți ca nu te saturi 😳, iar senzația de a mânca mult cantitativ, pentru a-ti acoperi aceste nevoi fiziologico-emoționale, Creează-ți farfuria optima: 
1/2 legume non amidonoase: broccoli, salata, zucchini, vinete, ridichi, etc
1/3 proteina de înaltă calitate – ex pui/curcan la amiaza; seara peste 
1/3 carbohidrati lenti: linte, năut, hummus, pâine integrala, paste din legume, paste integrale, orez sălbatic și basmati
2 lg dressing sau sos, sau 15 g Cascaval fără clorura de calciu