Dislipidemiile
Dieta necorespunzătoare, programul haotic, abuzurile și odihna insuficientă duc la dezechilibre metabolice, așa cum este dislipidemia, pacientul fiind expus unui risc de ateroscleroză și alte complicații care îi pot pune viața în pericol.
Ce este dislipidemia?
Termenul „dislipidemie” se foloseşte pentru a descrie modificări, izolate sau combinate, ale nivelului de grăsimi din sânge. Aceste grăsimi influenţează riscul cardiovascular al fiecărui individ şi pot favoriza apariţia aterosclerozei, accelerând apariţia bolilor de inimă (cardiovasculare) şi a celor cerebrovasculare. Dislipidemiile se pot manifesta printr-un nivel crescut al trigliceridelor şi/sau al colesterolului sau printr-o scădere a nivelului de HDL (Colesterol „bun”).
Hipercolesterolemia reprezintă un nivel ridicat al colesterolului în sânge și apare deseori în combinație cu un nivel ridicat de trigliceride (dislipidemie). Nivelurile mari de grăsimi în sânge sunt asociate cu prezența aterosclerozei, adică depunerea acestora pe pereții vaselor de sânge.
Cauzele dislipidemiei
Dislipidemia apare ca urmare a modificării valorilor lipidelor în sânge, astfel:
• creșterea valorii colesterolului LDL – supranumit și colesterolul rău, colesterolul LDL este acea fracțiune de colesterol care se face responsabilă de transportul de grăsimi către țesuturi și care, atunci când are valori crescute, provoacă formarea de depuneri pe vasele sanguine, numite plăci de aterom;
• scăderea valorii colesterolului HDL – această lipoproteină se ocupă cu transportul colesterolului din țesuturi către ficat, pentru a putea fi metabolizat, astfel că reprezintă o fracțiune benefică pentru organism (colesterol bun). Atunci când HDL-colesterolul are valori mici, transportul nu se mai realizează corespunzător și poate apărea ateroscleroza;
• creșterea valorii trigliceridelor – având rol în formarea depozitelor de grăsimi folosite, ulterior, ca rezerve de energie, trigliceridele pot deveni deosebit de nocive atunci când se regăsesc în concentrații mari în organism. Valoarea trigliceridelor poate crește atunci când se consumă alimente grase, zahăr sau alcool în exces.
Există situații când pacientul prezintă atât o creștere a LDL-colesterolului, cât și a trigliceridelor, caz în care vorbim despre o dislipidemie mixtă (dislipidemie cu hipercolesterolemie).
Din punctul de vedere al cauzelor care stau la baza dislipidemiei, există două tipuri ale acestei afecțiuni: dislipidemie primară (genetică) și dislipidemie secundară (care apare din cauza altor tulburări).
• Dislipidemia primară este descrisă, cel mai frecvent, în cazul copiilor și are la bază anumite mutații genetice care declanșează o secreție în exces de trigliceride și colesterol LDL;
• Dislipidemiile secundare sunt, practic, urmări ale unor alte afecțiuni ce alterează metabolismul lipidic: diabet zaharat, hipotiroidism, sindrom nefrotic (afecțiune a rinichilor care provoacă eliminarea de proteine în exces prin urină). De asemenea, alimentația bogată în grăsimi, stilul de viață sedentar, precum și obezitatea reprezintă factori importanți în declanșarea dislipidemiei. Cât despre dislipidemiile cauzate de stările neuropsihice, este binecunoscut faptul că stresul, bolile psihice și stilul de viață dezorganizat pot produce modificări însemnate în ceea ce privește valorile normale ale lipidelor în sânge.
Tratamentul dislipidemiei trebuie să includă o evaluare atentă a riscului cardiovascular total al fiecărui individ, încercându-se, de asemenea, modificarea celorlalţi factori identificaţi, cum ar fi fumatul, obezitatea şi hipertensiunea. Obiectivul general al evaluării îl constituie modificarea favorabilă a stilului de viaţă, care să includă activitate fizică regulată şi o optimizare a standardului nutriţional, în încercarea de menţinere a unei greutăţi ideale.
Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.