Energia consumată prin metabolismul bazal
Ce inseamna si ce rol au: Rata metabolică în repaus (RMR), Efectul termic al alimentelor (TEF), Activitate fizică (AF) si Termogeneza fără activitate fizică (NEAT) ?
Energia consmata prin metabolismul bazal și prin miscarea zilnica – este o variabilă dinamică, în continuă schimbare.
Există patru părți cheie ale acestui sistem complex:
- Rata metabolică în repaus (RMR)
RMR este numărul de calorii pe care le ard în fiecare zi în repaus, doar pentru a respira, a gândi și a trăi. Aceasta reprezintă aproximativ 60 la sută din „energia ieșită” și depinde de greutate, compoziție corporală, sex, vârstă, predispoziție genetică și posibil (din nou) populația bacteriană a intestinului.
Un corp mai mare, în general, are un RMR mai mare. - Efectul termic al alimentelor (TEF)
Acest lucru vă poate surprinde, dar este nevoie de energie pentru a digera alimentele. Digestia este un proces metabolic activ.
TEF este numărul de calorii pe care le arzi prin consumul, digerarea și procesarea alimentelor. Acest lucru reprezintă aproximativ 5-10 la sută din „eliberarea de energie”.
În general, vei arde mai multe calorii în efortul tău de a digera și absorbi proteinele (20-30% din calorii) și carbohidrații (5-6%) decât grăsimile (3%). - Activitate fizică (AF)
AF reprezintă caloriile pe care le ard din exerciții fizice, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, mersul la sală, grădinărit, mersul pe bicicletă etc.
Evident, câtă energie cheltuiți prin AF se va schimba în funcție de cât de mult vă mișcați în mod intenționat. - Termogeneza fără activitate fizică (NEAT)
NEAT sunt caloriile pe care le arzi prin agitație, ședere în poziție verticală și toate celelalte activități fizice, cu excepția exercițiilor intenționate. Acest lucru, de asemenea, variază de la persoană la persoană și de la o zi la alta.
Acest lucru înseamnă:
Fiecare dintre acestea este foarte variabilă. Ceea ce înseamnă că partea „energie în afara” a ecuației poate fi la fel de greu de stabilit ca și partea „energie înăuntru”.
Pierderea în greutate și menținerea ei sunt însoțite de modificări metabolice adaptative, neuroendocrine, autonome și alte modificări.
Aceste schimbări înseamnă că cheltuim mai puțină energie – cu aproximativ 5-10% mai puțin (sau cu până la 15% mai puțin la niveluri extreme) decât ceea ce s-ar fi prezis doar dacă cântărim mai puțin.
Din păcate, din cauza acestui răspuns adaptativ , cineva care a urmat o dietă scăzută va necesita adesea cu 5-15% mai puține calorii pe zi pentru a menține greutatea și nivelul de activitate fizică decât cineva care a avut întotdeauna această greutate.
Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.