Intoleranța la histamină
Intoleranţă la histamina apare în urma unui dezechilibru, la nivelul organismului, intre procesele de producere şi degradare a histaminei, practic se acumulează prea multă histamină în organism. Motivul pentru care acest fenomen se întâmplă este datorat unui nivel scăzut al enzimei ce reduce nivelul de toxicitate al histaminei (DAO). Persoanele care au un nivel scăzut al acestei enzime pot avea simptome asemănătoare alergiilor.
Aceasta afecţiune NUeste mediată prin anticorpi IgE, de aceea testele cutanate şi dozările de IgE specifice vor da rezultate negative.
Dar…. să începem cu începutul… Ce este histamina?
Histamina este un mediator inflamator, implicat în multiple procese biologice, printre care şi cele de tip alergic. Este nevoie de ea pentru desfăşurarea normală a funcţiilor organismului. Totuşi, un exces al ei poate conduce la efecte nedorite. Este sintetizată, în mare parte, de către mastocite, dar şi de alte celule, precum trombocite şibazofile. Se depozitează în vezicule şi, la acţiunea stimulilor imunologici şinervoşi, le părăseşteşi începe să îşi exercite funcţiile.
Mâncarea este o sursă majoră din care putem procura histamina. Histamina apare în alimente prin activitatea bacteriilor, mai ales în timpul proceselor de măturare. De aceea histamina se găsește în cantități mari în alimentele fermentate. Cu cât crește mai mult perioada de depozitare a alimentelor, cu atât se intensifică procesele bacteriene prin care este produsă histamină. De aceea, se recomandă ca alimentele și mâncărurile să fie consumate cât mai proaspăt posibil. Din cauza stabilității sale la variații de temperatură, histamina nu poate fi distrusă nici prin congelare și nici prin fierbere, prăjire sau coacere.
Pentru că histamina să contribuie la funcţionarea normală a organismului, aceasta trebuie să se regăsească în cantităţi fiziologice. În cazul în care aceste cantităţi sunt depăşite, organismul devine intolerant la surplusul creat.
Atunci când un aliment bogat în histamina este ingerat şi urmează ca aceasta să intre în procesul firesc de absorbţie, Diaminoxidaza formează o barieră care împiedică mediatorul să intre în circulaţia sangvină. În cazul în care cantitatea de DAO este insuficientă sau acţiunea ei este ineficientă, histamina nu va putea fi degradata complet, astfel că o parte din ea va trece în sânge şi va fi responsabilă de simptomele resimţite.
Există mai multe forme de intoleranţă la histamina:
-dobanditaşi care e o formă secundară altor patologii cum ar fi celiachia, boala Crohn, alte boli inflamatorii ale intestinului.
-tranzitorie care rezultă prin inhibarea competitivă a enzimelor ce degradează histamina
-genetica datorată variantiilor polimorfismelor în genele care codifica pentru enzimele ce degradează histamina.
Histamina este o amină biogenă sintetizată din aminoacidul histidină în urma unui proces de decarboxilare catalizat de histidindecarboxilază. Histamina endogenă este sintetizată la nivel de bazofile și mastocite.
Rolurile histaminei sunt legate atât de procesele fiziologice, cât şi de cele patologice. Câteva dintre ele sunt:
- Contracţiamuşchilor netezi (ex: de la nivelul bronhiilor, intestinelor);
- Vasodilataţia (cu permeabilitate vasculară crescută);
- Afecţiuni cardiovasculare (aritmii, tahicardie, hipertensiune);
- Creştereasecreţiilor digestive şi ale mucoaselor.
Tablou simptomatic:
- Migrenă: 87% dintre pacienţii cu o deficienţă a acestei enzime o suferă. Şi alte dureri de cap, ameţeli pot fi produse de intoleranţă la histamina.
- Dermatologic – urticarie, eczeme, mâncărimi, umflaturi, psoriazis, atopie şi piele uscată
- Gastro-intestinal: intestin iritabil, constipaţie, diaree, saţietate, flatulenta sau senzaţie de balonare, reflux, dureri, crampe
- Osteoarticularşi muscular – fibromialgie, cu dureri musculare, dureri articulare şi de tendoane şi oboseala cronică
- Oro-faringian – mâncărimi şi tumefiere la nivelul buzelor, limbii şi glotei, secreţii nazale apoase, strănut;
- Pulmonar – tuse, manifestări de tip astmatic, respiraţieşuierătoare
- Cardiovascular – modificări tensionale, aritmii;
- În copilărie şiadolescenţa este legată de tulburarea de hiperactivitate (ADHD).
Orice manifestare prezenta trebuie discutata în cadrul unui consult medical, întrucât simptomele nu sunt unele specifice. Diagnosticul trebuie completat cu analiza activităţiidiaminoxidazei, și test genetic CSBN Microbiota SYMBIOGUT
Cu ce se poate confunda
- Alergiile şi intolerantele alimentare;
- Mastocitoza (boala genetică, manifestată prin creşterea anormală a mastocitelor);
- Reacţiile adverse ale unor medicamente.
Pentru a putea elimina aceste suspiciuni de diagnostic, ele trebuie verificate şi excluse, pe rând. Astfel, se va începe cu consult la medicul alergolog, urmate de vizita la nutritionist, unde se va faceevaluare nutriţionalăpentru alergii și intolerante, analiza jurnal nutriţional, pentru a identifica posibile intolerante şi/sau alergii alimentare.