fbpx

Medicina Anti-aging (anti-îmbatrânire) și alimente care accentuează tinerețea și starea de bine

Medicina Anti-aging (anti-îmbatrânire) și alimente care accentuează tinerețea și starea de bine

Îmbătrânirea a fost un fapt al vieții de când a fost creată. În ultimii ani, accentul a căzut pe acest tip de medicină.
Studiile confirmă ca vârsta cronologică si cea biologică nu coincid întotdeauna. Astfel un adult de 40 ani, poate prezenta multiple semne de îmbătrânire și poate suferi de diverse boli, comparativ cu un senior de 80 ani, care poate fi sănătos.
Ce este medicina anti-îmbătrânire?
Medicina anti-îmbătrânire este o ramură în evoluție a științei medicale și a medicinei aplicate. Tratează cauzele care stau la baza îmbătrânirii și urmărește să atenueze orice boală legată de vârstă. Scopul său este de a extinde durata de viață sănătoasă a oamenilor având caracteristici de tinerețe – sănătate, sistem imunitar puternic, metabolism bun.

Am alcatuit un „top 20” al celor mai benefice alimente cu potențial anti-îmbătrânire:

Nuci. Nu contează ce nucă alegeți – românească, de Brazilia, Macadamia, etc – sunt toate candidate anti-îmbătrânire datorită efectelor lor de scădere a colesterolului și antiinflamatorii. De asemenea, sunt surse excepționale de proteine, fibre și micronutrienți.

Sardinele, somonul și macrou conțin acizi grași omega-3, care întăresc membranele celulelor pielii. Consumul a două porții de pește pe săptămână poate reduce inflamațiile cronice ale pielii, cum ar fi eczema și psoriazisul. Ca bonus, aceste alimente anti-îmbătrânire sunt una dintre cele mai bune surse de proteine, ajutându-vă să vă mențineți și să construiți mușchi.

Uleiul de măsline extravirgin. Grasimile bune din uleiul de măsline sunt extrem de benefice; contin omega-3 sanatoase pentru inima, care imbunatatesc circulatia. Polifenolii oferă o putere antioxidantă și antiinflamatoare care poate ajuta la prevenirea bolilor legate de îmbătrânire, cum ar fi boala Alzheimer.

Ananas. Este bogat într-un mineral numit mangan, care este necesar pentru a activa o enzimă numită prolidaza. Prolidaza furnizează aminoacidul prolină pentru formarea de colagen la nivelul pielii, care joacă un rol în rezistența și elasticitatea pielii.

Citrice. Vitamina C joacă un rol esențial în menținerea unei sănătăți genetice optime.

Afine. Oferă protecție împotriva radicalilor liberi care afectează pielea împotriva expunerii la soare, a stresului și a poluării și au nivel ridicat de vitamina C.

Sucul din semințele de rodie conține atât acid elagic, cât și punicalagin. Primul este un compus polifenol care combate deteriorarea radicalilor liberi; al doilea este un super-nutrient care poate crește capacitatea corpului de a păstra colagenul, țesutul conjunctiv subdermic care face pielea să pară netedă și plină.

Legumele verzi, abundă în fitonutrienți, sau compuși antioxidanți, care ajută la protecția împotriva radiațiilor UV. Spanacul este încărcat cu beta-caroten și luteină, doi nutrienți care s-au dovedit că îmbunătățesc elasticitatea pielii. Frunzele verzi, kale și broccoli – sunt, de asemenea, bogate în clorofilă, un nutrient care poate bloca efectele substanțelor chimice cauzatoare de cancer.

Laptele vegetal fortificat. Include o porție sau două de lapte de cânepă, soia, migdale sau orez – fortificat cu calciu și vitamina D – în dieta ta zilnică.

Avocado. La fel ca omega-3 găsit în somon, avocado este bogat în acizi grași care combat a inflamația și mențin sistemul imunitar.

Măsline. Sunt o sursă incredibilă de polifenoli și alți fitonutrienți care ajută la protejarea ADN-ului.

Morcovii. Sunt bogați în vitamina A, care ajută la refacerea și regenerarea colagenului deteriorat, esențial pentru elasticitatea și regenerarea celulelor pielii. Cercetările arată, de asemenea, că morcovii au proprietăți impresionante de combatere a cancerului.

Ciocolată neagra. Ciocolata neagră abundă în flavonoli, care absorb și radiațiile UV, protejându-ți pielea de efectele dăunătoare ale soarelui.

Seminte de susan. Sunt bogate în calciu și bogate în alte minerale precum fier, magneziu, fosfor și fibre.

Fasole și linte. Aceste super-alimente sunt încărcate cu aminoacizi esențiali pe bază de plante pentru a satisface toate cerințele tale de proteine și fibre.

Pepene verde și roșiile. Roșiile sunt o sursă excelentă de licopen, un puternic antioxidant legat de sănătatea inimii, oasele puternic, etc. Ambele fructe conțin antioxidantul final, vitamina C, plus licopen și potasiu, care reglează echilibrul de apă și nutrienți din celule. Licopenul s-a dovedit a ajuta la scăderea nivelului total al colesterolului, LDL și trigliceridelor din sânge.

Iaurt grecesc. Este excelent pentru a-ți menține celulele tinere. Optați pentru versiuni neîndulcite și adăugați fructe proaspete.

Curcuma. Turmericul ajută la combaterea afectării celulelor, a bolilor cronice și a îmbătrânirii, menținând pielea și toate organele vibrante și în stare bună. Pigmentul conținut, curcumină, pare să împiedice scurtarea telomerilor (capacele finale ale ADN-ului nostru), ceea ce se crede a fi o cauză principală în îmbătrânirea și bolile degenerative.

Ceaiul verde. Este excelent pentru a-ți păstra corpul tânăr, deoarece ajută la menținerea celulelor sănătoase, le protejează împotriva pagubelor și scade stresul. Este bogat în antioxidanți puternici numiți flavonoizi care protejează împotriva bolilor și blochează daunele ADN asociate cu substanțele chimice toxice care provoacă diverse afecțiuni.

Vinul roșu. Cercetătorii știu de ani buni că este sănătos pentru inimă, deoarece flavanoidele pe care le conține ajută la reducerea colesterolului LDL (rău) și la riscul de boli coronariene și îți îmbunătățește simultan HDL-ul, sau colesterolul bun. A avea un pahar înseamnă, de asemenea, că vei primi o doză mare de resveratrol, un antioxidant pe care oamenii de știință cred că te pot ajuta să îți menții mușchiul, care este important pe măsură ce îmbătrânești. Cercetările au arătat, de asemenea, că resveratrolul poate influența mecanismele biologice din spatele îmbătrânirii.

Cu drag,

Echipa CSBN Diet Precision Nutrition