fbpx

Tiroidita Autoimuna Hashimoto

Tiroidita Autoimuna Hashimoto

Boala Hashimoto este o tulburare autoimună care vizează și provoacă în mod specific inflamația glandei tiroide și se mai numește Tiroidita lui Hashimoto . Se caracterizează prin insuficiență tiroidiană treptată, datorată infiltrării leucocitelor (celulelor albe din sânge) și distrugerii autoimune a glandei tiroide. Când este afectată suficientă glanda tiroidă normală, cantitatea de hormon tiroidian poate fi insuficientă.
Studiile de specilitate o definesc ca și tulburare în care sistemul imunitar se întoarce împotriva țesuturilor propriului organism. Acest atac dăunează celulelor tiroidiene și interferează cu capacitatea glandei de a produce hormoni tiroidieni. Hormonul tiroidian joacă un rol crucial în sănătatea aproape a fiecărei celule din corpul tău.
Tiroidita Hashimoto este cel mai frecvent tip de boală tiroidiană diagnosticată. Femeile au șapte ori mai multe șanse de a dezvolta tiroidita Hashimoto decât bărbații.
La persoanele cu diagnosticate cu Hashimoto, sistemul imunitar atacă tiroida. Acest lucru poate duce la hipotiroidism, o afecțiune în care tiroida nu produce suficienți hormoni pentru nevoile organismului.

Cauzele tiroiditei Hashimoto
Cauza exactă a bolii Hashimoto nu este cunoscută, ne informeaza miile de studii care stau căpatâi, dar se crede că mulți factori joacă un rol, printre care:
Genele. Persoanele diagnosticate cu boala Hashimoto au adesea membrii ai familiei care au afecțiuni tiroidiene sau alte boli autoimune. Acest lucru sugerează o componentă genetică a bolii.
Hormonii. Hashimoto afectează de aproximativ șapte ori mai multe femei decât bărbați, sugerând că hormonii sexuali pot juca un rol. În plus, unele femei au probleme cu tiroida în primul an după naștere. Deși problema dispare de obicei, până la 20% dintre aceste femei dezvoltă ani mai târziu Hashimoto.
Iod în exces. Cercetările sugerează că anumite medicamente și prea mult iod, un oligoelement necesar organismului nostru pentru a produce hormoni tiroidieni, pot declanșa boli tiroidiene la persoanele susceptibile.
Expunerea la radiații. Au fost raportate cazuri crescute de boli tiroidiene la persoanele expuse la radiații, inclusiv bombele atomice din Japonia, accidentul nuclear de la Cernobîl și tratamentul cu radiații pentru o formă de cancer de sânge numită boala Hodgkin.

Simptomele tiroiditei Hashimoto
Pot fi ușoare la început sau pot dura ani până să evolueze cu simptome. Primul semn al bolii este adesea o tiroidă mărită, numită gușă. Gușa poate face ca partea din față a gâtului să pară umflată. O gușă mare poate îngreuna înghițirea. Alte simptome ale unei tiroide subactive din cauza Hashimoto pot include:
Creștere în greutate
Oboseală
Paloarea sau umflarea feței
Dureri articulare și musculare
Constipație
Incapacitatea de a se încălzi
Dificultate în a rămâne însărcinată
Căderea sau rărirea părului, fragilitatea lui
Perioade menstruale neregulate sau grele
Depresie
Frecvență cardiacă încetinită
Deoarece simptomele tiroidei lui Hashimoto pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni medicale, este important să vă consultați medicul endocrinolog pentru un diagnostic.

Tratamente pentru tiroidita Hashimoto
Nu există un remediu pentru boala Hashimoto, dar înlocuirea hormonilor cu medicamente poate regla nivelul hormonilor și poate restabili metabolismul normal.
Pastilele sunt disponibile în mai multe concentrații diferite. Doza exactă pe care o prescrie medicul dumneavoastră va depinde de o serie de factori, printre care:
Vârstă
Greutate
Severitatea hipotiroidismului
Alte probleme de sănătate
Alte medicamente care pot interacționa cu hormonii tiroidieni sintetici
Odată ce începeți tratamentul, medicul dumneavoastră va comanda un test de laborator numit test pentru hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) pentru a monitoriza funcția tiroidiană și pentru a vă asigura că primiți doza potrivită. Deoarece hormonii tiroidieni acționează foarte lent în organism, poate dura câteva luni pentru ca simptomele să dispară și gușa să se micșoreze. Cu toate acestea, gușile mari care nu se ameliorează pot face necesară îndepărtarea glandei tiroide.