fbpx

Blog

Antrenament și nutriție

Dacă aveți un somatotip predominant mezomorf și vă doriți să vă concentrați pe creșterea puterii, este important să adoptați o abordare de antrenament și nutriție care să vizeze dezvoltarea forței și a masei musculare. Mezomorfii sunt adesea descriși ca având o predispoziție pentru dezvoltarea musculară și o formă atletică, ceea ce poate fi avantajos în…
Citește mai mult

Recomandări pentru îmbunătățirea rezistenței

Iată câteva recomandări pentru îmbunătățirea rezistenței sau pentru câștigarea masei musculare în cazul unui ectomorf: Antrenament de rezistență:Prioritizați antrenamentul de rezistență, cu accent pe exerciții compuse și folosind greutăți progresive. Includeți exerciții pentru întregul corp, cum ar fi genuflexiuni, împinsuri și tracțiuni. Antrenament cu greutăți grele:Folosiți greutăți care sunt suficient de grele pentru a vă…
Citește mai mult

Pierderea de grăsime

Scop: Pierderea de grăsimeTip de corp tipic: Endomorf. Dacă aveți un somatotip predominant endomorf și vă propuneți să pierdeți grăsime, este important să abordați această obiectiv într-un mod echilibrat și sustenabil. Endomorfii au adesea o predispoziție genetică către acumularea mai ușoară a grăsimilor corporale, dar cu strategii adecvate, puteți atinge încă pierderea de grăsime și…
Citește mai mult

Ectomorf, endomorf și mezoform

Termenii „ectomorf”, „endomorf” și „mezomorf” sunt utilizați pentru a descrie tipurile de constituții corporale și caracteristici fizice predominante ale unei persoane. Aceste categorii au fost introduse de psihologul William H. Sheldon și au fost adesea folosite în contextul culturismului și fitnessului pentru a ajuta la înțelegerea diferențelor individuale în ceea ce privește răspunsul la antrenament…
Citește mai mult

8 moduri de a reduce impactul asupra mediului al dietei tale

8 moduri de a reduce impactul asupra mediului al dietei tale Adoptarea unor alegeri alimentare mai sustenabile poate contribui semnificativ la reducerea impactului asupra mediului. Iată câteva moduri de a face acest lucru: Reducerea consumului de carne: Consumul excesiv de carne, în special de carne roșie și procesată, poate avea un impact semnificativ asupra mediului.…
Citește mai mult

Carnea provoacă cancer?

Există cercetări care sugerează că consumul excesiv de carne, în special carne procesată, poate fi asociat cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer. Organizații precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), care face parte din cadrul OMS, au clasificat carnea procesată (cum ar fi șunca, salamurile, cârnații)…
Citește mai mult

Dilema vieții moderne

Dilema vietii moderne: Este mai bine să… fii omnivor sau mai bine… vegan? Alegerea dintre a consuma carne și a adopta un stil de viață vegan depinde de numeroși factori, inclusiv preferințe personale, valori etice, sănătate individuală și impactul asupra mediului. Iată câteva argumente pentru ambele opțiuni: Argumente pentru consumul de carne:Valoare nutritivă: Carnea furnizează…
Citește mai mult

Energia consumată prin metabolismul bazal

Ce inseamna si ce rol au: Rata metabolică în repaus (RMR), Efectul termic al alimentelor (TEF), Activitate fizică (AF) si Termogeneza fără activitate fizică (NEAT) ?Energia consmata prin metabolismul bazal și prin miscarea zilnica – este o variabilă dinamică, în continuă schimbare. Există patru părți cheie ale acestui sistem complex: Acest lucru înseamnă:Fiecare dintre acestea…
Citește mai mult

Mâncatul prea puțin

Bilanțul energetic: legile fizicii încă se aplică.Ai nevoie de o anumită cantitate de energie (sub formă de calorii) pentru a rămâne în viață, precum și pentru a te deplasa. Puteți obține această energie din alimente sau o puteți recupera din energia stocată (de exemplu, țesutul adipos). Teoria:Dacă mănânci mai puțină energie decât cheltuiești, ar trebui…
Citește mai mult

Sistemul Nervos Enteric (ENS)

Sistemul Nervos Enteric (ENS) este un sistem complex de nervi localizați în pereții tubului digestiv, de la esofag până la anus. Acest sistem este cunoscut și sub numele de „al doilea creier” datorită capacității sale de a funcționa independent de sistemul nervos central (creier și măduva spinării). ENS este implicat în controlul și reglarea multor…
Citește mai mult